سلامت > نظام سلامت

پیدا و پنهان مهاجرت جراحان پیوند قلب اطفال

به گزارش خبرنگار مهر، رشته پزشکی با توجه به اینکه با جان انسان‌ها سر و کار دارد، از اهمیت ویژه ای نسبت به سایر رشته‌های دانشگاهی برخوردار است و در این بین، برخی رشته‌های پزشکی نیز نسبت به سایر رشته‌ها، حیاتی تر هستند. مثلاً پیوند قلب و به ویژه پیوند قلب اطفال که کار بسیار سخت و پیچیده‌ای است و پزشکان متخصص این رشته، سختی‌ها زیادی را متحمل شده اند تا بتوانند یک کودک دچار بیماری قلبی را با پیوند قلب، از مرگ نجات دهند.

متأسفانه در چند سال اخیر، روند مهاجرت پزشکان کشور به خارج از مرزهای جغرافیایی، شدت بیشتری گرفته و همین موضوع، موجبات نگرانی اهالی نظام سلامت را فراهم آورده است. یکی از مراکز درمانی مهم کشور که در این سال‌ها شاهد مهاجرت تعدادی از پزشکان آن بوده ایم، مرکز قلب شهید رجایی است.

این بیمارستان دانشگاهی، یکی از مراکز مهم پیوند قلب اطفال در کشور است که نخبگان زیادی را در درون خود جمع کرده است، اما به واسطه کم لطفی‌هایی که متوجه جامعه پزشکی شده است، شاهد مهاجرت برخی از پزشکان این مرکز درمانی بوده ایم که متخصصین پیوند قلب اطفال هم جزو آنها بوده اند.

چندی پیش ویدئویی از رئیس بخش پیوند قلب کودکان بیمارستان شهید رجایی و از پزشکان برتر پیوند قلب کودکان در فضای مجازی منتشر شد که بحث مهاجرت پزشکان را دوباره داغ کرد.

محمد مهدوی در این فیلم عنوان کرده بود به‌دلیل مشکلاتی که امیدی به رفع آن نیست، پایان ۱۴۰۲ آخرین زمان حضور او در ایران خواهد بود و تصمیم به مهاجرت گرفته است. اما با وساطت دوستانش خود او و هم همکارانش اعلام کردند که این مهاجرت منتفی شده و این فوق‌تخصص قلب اطفال دیگر قصدی برای سفر ندارد، درست شبیه وضعیت برخی دیگر از استادان پزشکی فعال در بخش دولتی که سال‌هاست با وجود همه مشکلات، به‌ویژه دستمزدهای کم، قید خدمت به مردم را نزده‌اند و حضورشان امید بیماران را زنده نگه داشته است.

مهاجرت پزشکان البته پدیده جدیدی نیست اما هیچ آمار دقیقی از سوی نهادهای رسمی در این‌باره اعلام نمی‌شود. برخی رسانه‌ها خرداد امسال اعلام کرده‌اند ۲۳۰۰ پزشک متخصص در سال ۱۴۰۱ از کشور خارج شده‌اند اما معاون درمان وزارت بهداشت معتقد است که دریافت گواهی سابقه‌کار خوب و عدم‌وجود سوءپیشینه برای سفر از سوی این پزشکان، الزاماً به‌معنای مهاجرت دائمی آنها نیست و پس از مدتی برمی‌گردند. از جمله پزشکانی که برای شرکت در دوره‌های تخصصی به این سفرها می‌روند.

محمد رئیس زاده رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، هفته گذشته در بیمارستان قلب شهید رجایی حضور یافت و دیدار و گفتگویی با پزشکان این بیمارستان داشت.

وی گفت: هفته قبل در جمع جراحان قلب بیمارستان قلب شهید رجایی بودم و یک بازدیدی از مرکز پیوند قلب اطفال داشتم. حقیقتاً آدم وقتی آنجا می‌رود واقعاً متأثر می‌شود، تعدادی از کودکان این سرزمین روی تخت نشستند که تنها راه ادامه حیات آنها پیوند قلب است.

رئیس زاده افزود: در چند سال گذشته بالای ۲۲۰ پیوند قلب موفق اطفال در کشور انجام شد، پیوند قلب اطفال قله پیشرفت‌های پزشکی در کشور است. این توانمندی موجب افتخار است، اما چه کار کردیم که با سابقه‌ترین جراح پیوند قلب اطفال ما که بیش ۱۰۰ پیوند موفق قلب اطفال انجام داده است، تصمیم می‌گیرد از کشور برود.

وی ادامه داد: در دوران کرونا، ۶۳ پیوند موفق قلب اطفال در کشور انجام شد که به لحاظ تعداد پیوندهای قلب موفق اطفال ما در دنیا رتبه یک شدیم. این دستاورد خیلی بزرگ است. ما به تیم پیوند، ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیون پول می‌دهیم که برای هر کدام از اعضای این تیم که از آن جمله جراح برجسته قلب است، ۳ تا ۴ میلیون تومان می‌ماند.

رئیس زاده گفت: می‌دانید آن کسی که ۴ میلیون می‌گیرد باید بالای سر آن بچه باشد تا پیوند قلب موفق طی شود.

وی با طرح این سوال که مگر در سال چند پیوند قلب اطفال انجام می‌شود، اظهار داشت: نزدیک ۴۰ مورد پیوند قلب اطفال انجام می‌شود که جمع عدد آن ۶ میلیارد تومان می‌شود. آیا برای یک چنین عمل پیچیده پیشرفته‌ای که افتخار کشور است اگر ما برای هر عمل یک میلیارد تومان خرج کنیم می‌شود ۴۰ میلیارد تومان در سال، آیا این عددی است.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، با عنوان این مطلب که ما به دنبال جمع کردن اعانه نیستیم، گفت: نظام تعرفه‌ای در حوزه سلامت باید اصلاح شود. ما جراحان، پزشکان و متخصصان بسیار برجسته ای داریم که دارند به مردم خدمت می‌کنند. ما اول اینها را به عنوان سرمایه اجتماعی کشور باید ارج بدهیم و قدر بدانیم و نگه داریم، دوم اینکه حتماً نظام تعرفه را اصلاح کنیم. واقعاً برای ۴۰ عمل پیوند قلب با این دشواری که افتخار کشور است، ۴۰ میلیارد تومان در سال عددی است.

منبع خبرگزاری مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا