پدیده جالب این روزهای خلیج فارس ؛ آب نورانی شد + فیلم
به گزارش همشهری آنلاین، پدیده هوچراغی در فصل پاییز و زمستان در سواحل هرمزگان پدیدار میشود و ساعتها ماندگار است به طوری که زیبایی بصری آن از چشم مردم بومی و گردشگران دور نمیماند. یک پژوهشگر هرمزگانی در این باره به همشهری میگوید: «ترجمه تحتالفظی پدیده هوچراغی آن به این ترتیب است که ما به آب، هو میگوییم و چراغ نیز همان چراغ و روشنایی است. یعنی زمانی که آب روشن میشود.»
احمدعلی کارگران ادامه میدهد: «معمولا در فصلهایی از سال که بیشتر هوای معتدلتر و خنکتر را در جزیره قشم شاهد هستیم، پدیده هوچراغی رخ میدهد، در واقع همان فصل پاییز و زمستان.»
به گفته او، پدیده هوچراغی در خلیج فارس و به ویژه جزایر هرمزگان مانند لارک، قشم و هنگام بیشتر به وجود میآید.
منظرهای شگرف
به گفته پژوهشگر هرمزگانی، پدیده هوچراغی در هنگام شب دیدنیتر است. مدیر هنری خانه جری پولاک میگوید: «بخشهایی از ساحل خلیجفارس درخشندگی خاصی مانند نورهایی که در داخل آب از آن استفاده میکنند، میشود. ریشه علمی این پدیده فیتوپلانکتونها هستند که در داخل آب به صورت جلبکی وجود دارند و تحتتاثیر انرژی جنبشی، نوری از خود تولید میکنند.»
احمدعلی کارگران میافزاید: «پدیده هوچراغی شب درخشندگی بیشتری دارد. برخی در این زمان به داخل آب میروند و شنا میکنند که یک حس جالب به آنها دست میدهد و یک انرژی دو طرفه بین خودشان و طبیعت به وجود میآید.»
دستمایه هنری
به گفتهمدیر هنری خانه جری پولاک، از گذشته پدیده هوچراغی برای اهالی این منطقه یک جنبه مثبت داشته و دستمایه آثار هنری هم قرار گرفته است.
احمدعلی کارگران میگوید: «قطعه هوچراغی اثر ابراهیم علوی، نوازنده جنوبی میتواند شرح موسیقیایی این پدیده باشد، زیرا این قطعه موسیقی در هرمزگان تاثیرگذار بوده است. خود من یک چیدمانی را به نام هوچمک ساختم که آن هم مرتبط با همین پدیده هوچراغی است. در این اثر سعی کردم موقعیتهای مختلفی را از ساحل در هنگام پدیدار شدن هوچراغی نشان بدهم.»
اسطوره مِلمِداس
هوچراغی در داستانها و افسانههای هرمزگان هم نقش پرررنگی دارد و به گفته پژوهشگر هرمزگانی مانند طلوع خورشید و سحرگاه هدایتکننده است.
احمدعلی کارگران در این باره میگوید: «در جنوب یک اسطوره به نام مِلمِداس داریم. ملمداس زنی بسیار زیبا همراه با جواهرات و لباسهای زیباست. در روایت آب این اسطوره، ملمداس در شبهایی که آب ساکن است روی آب میآید. تنها قسمت بالاتنه ملمداس بر روی آب قرار میگیرد که مانند یک پری دریایی است. در این هنگام پدیده هوچراغی اتفاق میافتد و دور تا دور ملمداس روشن است.»
او میافزاید: «ناخدا و جاشوها به گمان اینکه یک پری دریایی مشاهده کردند، وسوسه میشوند به داخل آب آب بزنند. غافل از اینکه نیمتنه پایین ملمداس به شکل داس است و با نیمتنه خود آنها را از وسط نصف میکند. معنای ذاتی اسطوره این است که هر شکلی از زیبایی و جذابیت که شما را در خود غرق کند، میتواند باعث نابودیتان شود.»