هشدار درباره بدترین بحران انسانی در جهان
گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: درگیریهای خشونت آمیز در جنوب خارطوم پایتخت سودان، بین ارتش این کشور و نیروهای گروه مسلح پشتیبانی سریع در مناطق «بوتری» و «جیاد» در پایتخت در بحبوحه اتهامات مبنی بر دست داشتن امارات متحده عربی در این جنگ ادامه دارد.
اتحادیه آفریقا با اشاره به تداوم درگیریهای جنگ داخلی در سودان این جنگ را بدترین بحران انسانی در جهان توصیف کرده و نسبت به پیامدهای مخرب آن بر غیرنظامیان، به ویژه کودکانی که از سوءتغذیه رنج میبرند، هشدار داده است.
نیروهای واکنش سریع سودان بهفرماندهی محمد حمدان دقلو ملقب به حمیدتی که داعیهدار تشکیل حکومت هستند، با نیروهای ارتش و شورای حاکمیت انتقالی سودان به فرماندهی عبدالفتاح البرهان در مناطق مختلف درگیر است.
سودان میدان جنگ نیابتی؟
نشریه فارن پالسی نیز چندی پیش با اشاره به اینکه سودان به میدان رقابت نظامی امارات متحده عربی و عربستان سعودی تبدیل شده نوشته بود که «سودان پلی است که خاورمیانه و آفریقا را به هم پیوند می دهد و منابع طبیعی فراوان آن بدین معناست که نبرد برای خارطوم ابعاد منطقه ای به خود گرفته است.» برخی از نکات کلیدی این گزارش عبارتند از:
شروع درگیریها: آغاز درگیریها از آوریل 2023
ژنرالهای رقیب: عبدالفتاح البرهان و محمد حمدان داگالو (حمیدتی).
حامیان خارجی: عربستان سعودی از البرهان و امارات متحده عربی از حمیدتی حمایت میکنند.
علت جنگ:
- منابع طبیعی: به دلیل منابع طبیعی فراوان، سودان اهمیت استراتژیک پیدا کرده است.
- موقعیت جغرافیایی: سودان پلی است که خاورمیانه و آفریقا را به هم پیوند میدهد.
- اهداف هژمونیک: عربستان و امارات به دنبال تثبیت موقعیت هژمونیک خود در منطقه هستند.
صفکشیها
- عربستان: حمایت از دولت برهان و همکاری با مصر.
- امارات: حمایت از نیروهای واکنش سریع و همکاری با گروه واگنر روسیه.
- درگیریهای مستقیم: درگیریهای شدید بین نیروهای برهان و حمیدتی در نقاط مختلف سودان.
- نقش روسیه: همکاری امارات با گروه واگنر روسیه برای حفظ منافع اقتصادی.
پیامدها:
- کشتهشدگان و آوارگان: بیش از 30 هزار نفر کشته و میلیونها نفر آواره شدهاند.
- تأثیرات منطقهای: تأثیر مستقیم بر روابط عربستان و امارات و افزایش تنشها بین این دو کشور.
چشمانداز:
- احتمال تشکیل حوزههای کنترلی رقیب در سودان و تشدید وضعیت شکننده در کشور.
- رقابتهای منطقهای: ادامه تلاشهای عربستان و امارات برای گسترش نفوذ خود در سودان و سایر نقاط منطقه.
لغو قرارداد ساخت بندر با امارات
وزیر دارایی سودان 4 ماه پیش اعلام کرده بود که خارطوم به علت حمایتهای لجستیکی، سیاسی و رسانهای امارات از نیروهای واکنش سریع، یک سانتیمتر از خاک خود را نیز برای احداث بندر مشترک در اختیار امارات قرار نخواهد داد.
بهگزارش میدل ایست نیوز، جبرئیل ابراهیم با اشاره به لغو توافق با امارات برای احداث و ساخت بندر ابوعمامه در سواحل دریای سرخ به علت حمایتهای مستمر ابوظبی از نیروهای واکنش سریع گفت: «دولت سودان از تأسیس بندر ابوعمامه با سرمایهگذاری امارات به ارزش ۶ میلیارد دلار صرف نظر و عقبنشینی کرده است.»
این وزیر سودانی با متهم کردن ابوظبی به حمایت لجستیکی، سیاسی و رسانهای از نیروهای واکنش سریع که آنها را شورشی توصیف کرد، افزود: پس از این اتفاق حتی یک سانتیمتر از خاک خود را در اختیار امارات قرار نخواهیم داد.
از زمان آغاز جنگ داخلی در سودان در آوریل ۲۰۲۳، بیش از ۱۱میلیون نفر آواره شدهاند که بسیاری از آنها به کشورهای همسایه نظیر چاد، مصر و سودان جنوبی گریختهاند. علاوه بر این، ۲۴ میلیون نفر در سودان به کمکهای فوری بشردوستانه نیاز دارند و در برخی مناطق قحطی اعلام شده است.