سلامت > نظام سلامت

مناظره| خضریان: ۴۱۰ شهرستان فاقد رادیولوژیست خانم است/ اکبری: در تربیت پزشک ناترازی داریم

خبرگزاری مهر – گروه سلامت: وزارت بهداشت در آغازین ماه‌های دولت اجرایی شدن بحث افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی و بهبود زیرساخت‌های آموزشی را با موانعی همراه دانسته و از توقف اجرایی شدن آن خبر داده است.

در سال‌های اخیر، به‌ویژه پس از تصویب قوانین جدید در حوزه آموزش عالی پزشکی، وزارت بهداشت موظف شده است که ظرفیت‌های آموزشی خود را افزایش دهد. این تکلیف قانونی، با هدف ارتقا کیفیت آموزش پزشکی و پاسخ به نیازهای رو به رشد جامعه، به‌ویژه در مناطق کمتر توسعه‌یافته، اهمیت زیادی دارد.

بررسی آمارها نشان می‌دهد با اجرای قانون هنوز هم در برخی از مناطق کشور با کمبود چشمگیر پزشک مواجه هستیم به طوری که چندی پیش یکی از نمایندگان مجلس گفته بود ۱۲ هزار نفر کمبود پزشک در کشور داریم و به دلیل بازنشسته شدن و مهاجرت تعدادی از پزشکان به صورت سالانه، سال بعد به تعداد بیشتری پزشک نیاز داریم.

هرچند بر اساس اعلام مسؤولان وزارت بهداشت نبود بودجه، مشکلاتی چون کمبود فضاهای آموزشی، تجهیزات مدرن و نبود زیرساخت منجر به اُفت کیفیت آموزش پزشکان خواهد شد و وزارت بهداشت در این مدت نیز اجرای قانون را به درستی انجام داده است.

در همین راستا نشست «افزایش ظرفیت پزشکی» با حضور علی خضریان نماینده مجلس و عضو کمیسیون اصل ۹۰ و حمید اکبری عضو هیأت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت در خبرگزاری مهر برگزار شد. در ادامه مشروح این مناظره را می‌خوانید:

به عنوان اولین سوال؛ وضعیت پزشکی و دسترسی به پزشک در کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اکبری: بحث سلامت بحث مهمی است و برای همه افراد از اولویت بالایی برخوردار است که جامعه باید بتواند سلامت را در حد بهترین شکل خود داشته باشد. دسترسی افراد به ارائه دهندگان خدمات در حوزه سلامت از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از ارکان مهم نیروی انسانی است که خدمات خود را ارائه دهد، از همین رو یک وجه آن به کمیسیون امنیت ملی و اصل ۹۰ نیز مرتبط است که در کمیسیون مسائل زیربنایی کشور و تهدیدهایی که کشور باید متوجه آن باشد نیز بررسی شود. به همین لحاظ هم بحث‌های مختلف برای کمیسیون مهم است و پیگیری می‌کنند که این امر بسیار خوبی است تا در نقطه نظرهای مختلف بتوانیم کمک کنیم تا کشور در این حوزه‌ها با قوت پیش رود.

وقتی بحث نیروی انسانی پیش می‌آید معطوف به این می‌شود که آیا کمبود داریم یا خیر! طبیعتاً هنوز ما می‌توانیم نیروی انسانی بیشتری را در حوزه پزشکی در محورهای مختلف به کار بگیریم به شرطی که آن زیرساخت‌ها همراه با افزایش پیش بینی و پیش رود.

مناظره| خضریان: ۴۱۰ شهرستان فاقد رادیولوژیست خانم است/ اکبری: در تربیت پزشک ناترازی داریم

قبل از انقلاب حتی با شروع انقلاب اسلامی پزشکانی داشتیم که خیلی رضایت بخش ارائه خدمات می‌دادند اما بخشی از آنها هم خارجی بودند، و تصور این شد که اگر بخواهیم وامدار افراد خارجی‌ها باشیم و آنها خدمات بگیریم نیز مطلوب و مناسب نیست و بلافاصله بعد از انقلاب اسلامی همه جهات رفع فقر و محرومیت مورد توجه قرار گرفت و یکی از ابعاد همین بود که بالاخره باید برای این مسئله هم فکری شود و ادغام دانشگاه‌ها در وزارت بهداشت علوم پزشکی یا وزارت بهداری با آموزش پزشکی و تشکیل وزارت بهداشت با روند خیلی زیادی پیش رفت تا بتوانیم نیروی انسانی کافی تربیت کنیم.

نظام باید در حوزه سلامت و تأمین نیروی انسانی و تربیت نیرو وظیفه خود را انجام دهد. ما با توجه به جمیع جهات و محدودیت‌ها از لحاظ امکانات، توسعه فضاها و بیمارستان آموزشی، تخته‌های آموزشی و یونیت‌های دندانپزشکی که داریم تمام تلاش خودمان را انجام دادیم تا این نیازها برآورده شود. ما کامل توانستیم به چیزی که می‌خواهیم در حد ایده آل برسیم اما هنوز فاصله داریم.

ما باید از حداکثر ظرفیت‌های موجود برای تربیت دانشجو در حوزه پزشکی و گروه علوم پزشکی استفاده کنیم و تا می‌توانیم زیرساخت‌ها را هم توسعه دهیم که بتوانیم دانشجویی بیشتری را در رشته پزشکی بگیریم، به هر حال این مسیر تا به امروز هم انجام شده است و بالاخره در طی سه سال از ۸ دانشجو به هزار به ۱۴ هزار دانشجو رسیدیم. پزشکی ما از نقاط قوت کشور است و امیدواریم بتوانیم با همین کیفیت این نقطه قوت را در منطقه و دنیا حفظ کنیم.

آقای دکتر با توجه به توضیحات شما آیا اکنون کمبود پزشک داریم؟

اکبری: نمی‌شود بگوییم کمبود پزشک داریم یا نه، باید ببینیم با کدام منطقه دنیا خودمان را مقایسه می‌کنیم. در حوزه پزشکی با توجه به اینکه ما استاندارد مد نظرمان را کجا بگیریم و حال چقدر هزینه کنیم نیز مهم است؛ اولاً چقدر می‌توانیم این بخش را توسعه بدهیم؟ چگونه این اقدام را انجام دهیم تا کسی که وارد این حوزه می‌شود با دلگرمی و علاقه وارد شود و ماندگاری خود را در این شغل حفظ کند نیز مهم است.

آقای دکتر خضریان نگاه شما نسبت به مسئله کمبود پزشک در کشور چگونه است؟

خضریان: من می‌خواهم در اول کار ببینیم که چرا صحبت افزایش ظرفیت پزشکی می‌کنیم؟ ابتدا باید یک سیاست کلی ابلاغ شده را بپذیریم و بر مبنای آن تلاش کنیم، سیاست کلی به استناد بنده به ابلاغیه ۲۹ شهریور سال ۱۳۹۳ آمده است که برای مواجه با بحران پیری جمعیت در آینده، رفع کمبود پزشک و جلوگیری از فرسودگی کادر درمان باید چه کاری انجام دهیم؟ وزارت بهداشت باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند تا ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها را هم بسته به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۴۰۱ به مدت حداقل چهار سال در هر سال ۲۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش پیدا کند.

بر اساس سیاست کلی شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز باید به این گونه رفتار کند. رئیس جمهور گفته است که ما کشور را بر اساس نگاه کارشناسی و سیاست‌های کلی و برنامه هفتم ابتدایی کار دولت را اداره کنیم، وقتی ما این را می‌پذیریم که کار کارشناسی در این کشور شده است و سیاست کلی نوشته شده است و در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید بر بومی گزینی و بر جذب دانشجو شده است، این حرف درستی است و ما اگر پراکندگی و توزیع مناسب را رعایت نکنیم، در بحث عدالت توزیع پزشک در کشور دچار مشکل می‌شود ولی همین الان آیا ما وضعیت پزشکمان مناسب است؟ من می‌خواهم وضعیت دسترسی پزشک را شما ببینید! در سیستان و بلوچستان یا مثلاً در هرمزگان خصوصاً هرمزگان شرقی در اینها تعداد پزشک نسبت به جمعیت زیر ۱۰ نفر نسبت به هر ۱۰ هزار نفر است.

برای مثال در آذربایجان غربی، کردستان، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و لرستان در وضعیت قرمز تری است و در جایی که مردم شریف خودمان هستند و بحث گردشگری نیز که مطرح است می‌بینیم که سرانه توزیع پزشک زیر ۱۰ نفر است.

سرانه پزشک به جمعیت در منطقه ما ۲۴ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر است، یعنی بر مبنای آن عموم کشور ما در حوزه سلامت فقیرند. جالب است بدانید که در حوزه سلامت کشورهای اروپایی بین ۳۰ تا ۵۰ نفر در ۱۰ هزار نفر است.

استان تهران به عنوان استانی که بیشتر از همه سرانه دارد نیز از استان‌های دیگر جلوتر است. شما قیاس کنید با کشورهای مختلف اروپایی و یا منطقه ما از همه آنها عقبتر هستیم و از سرانه آنها پایین‌تر هستیم. ما نسبت به شهرهای کوچک کشورهای آلمان، اسپانیا، پرتقال، استرالیا، ایتالیا و فرانسه از همه این کشورها عقب تر هستیم و اصلاً قابل قیاس نیست.

ما در بعضی از شهرستان‌ها اصلاً هیچ متخصصی نداریم، در استان سیستان بلوچستان که دو و نیم میلیون جمعیت دارد و پراکندگی دارد. ۷۰ نفر رادیولوژیست داریم. ما ۲۲۷ شهرستان از ۴۱۰ شهرستانمان که بالای ۵۰ هزار نفر است کلاً فاقد رادیولوژیست خانم است. در حوزه پزشکی ما دچار کمبود هستیم.

شهرستان پردیس کنار دست ما شهرستانی است که در آن نه کسی می‌تواند متولد شود نه فوت، چرا؟ خیرین بیمارستان الغدیر پردیس را ساخته‌اند ولی هنوز پزشک ندارد. در اسلامشهر بیمارستان ۴۰۰ تختخوابی توسط دولت ساخته شده ولی به خاطر نبود پزشک راه‌اندازی نمی‌شود.

وزارت بهداشت چه تعداد دانشجوی پزشکی جذب می‌کند؟

اکبری: وزارت بهداشت در مصوبه گفته است که ۲۰ درصد را طی ۴ سال باید اضافه می‌کرد که این اقدام انجام شده است. به هر حال مدل سازمان سنجش این گونه است که اگر بگوییم هزار ظرفیت اختصاص دهد، این ظرفیت را نمی‌دهد و حدود ۱۲۰۰ تا می‌دهد. برای برخی دانشگاه‌ها میزان جذب بیشتر است و برای برخی دیگر کمتر.

وزارت بهداشت می‌گوید قانون من را مکلف کرده ۲۰ درصد را در ۴ سال اضافه کنم و باید عرض ۴ سال ۵۱۵۰۰ نفر جذب داشته باشم. در این روند سه ساله حجم زیادی از افراد وارد دانشگاه می‌شوند که امکانات ندارند، استاد برای آموزش ندارند به همین دلیل هم وزارت بهداشت اعلام می‌کند زیرساخت را فراهم کنید تا اجرای قانون ادامه یابد.

در بحث‌هایی که شد قانون به درستی به اجرای عموم گذاشته نشد. در حقیقت وزارت بهداشت به دنبال توقف قانون نبود بلکه به دنبال اجرایی شدن مصوبه بود و وزارت بهداشت نیز مکلف است تا این قانون اجرا کند. الان حدود ۱۲۰ هزار پزشک در کشور داریم که در رشته پزشکی کار می‌کنند و حدود ۱۶۰ هزار پزشک فارغ التحصیل شده داریم که اکثر فارغ التحصیل های ما در همین ۳۰ سال فارغ التحصیل شدند. میدانیم که دوره تحصیل آنها ۷ سال طول می‌کشد.

خضریان: از تعداد از دانشجویانی که به خارج می‌روند و به ایران باز می‌گردند نیز بگویید.

اکبری: ۶۷ هزار دانشجوی پزشکی در دانشگاه‌ها داریم که هیچ کشوری این تعداد دانشجوی پزشکی را ندارد. این تعداد دانشجو به نسبت جمعیت ۸۵ میلیون نفری ما مناسب است. موضوع مهاجرت پزشکان نیز جدی است باید شرایطی را برای ماندگاری آنها فراهم کرد.

خضریان: ما پرورش پزشک را همزمان با کشور ترکیه شروع کردیم. در دهه ۷۰ تعداد فارغ‌التحصیل های ما بالا رفته و دلیل آن این است که در دهه ۶۰ تعداد دانشجویانمان بیشتر بود و اما دوباره افت کردیم.

مناظره| خضریان: ۴۱۰ شهرستان فاقد رادیولوژیست خانم است/ اکبری: در تربیت پزشک ناترازی داریم

افزایش ظرفیت و تقریباً در سال ۸۴ و ۸۶ شروع شد و تعدادی از این افراد فارغ التحصیل شدند و روند رشد کرد و هنوز فاصله‌ها در سیر صعودی است، نفرمایید هیچ کشوری به اندازه ما دانشجو ندارد، ترکیه از نظر دانشجو و جمعیت با ما برابر است.

به عنوان کسی که متولی همراه آموزش در وزارت بهداشت هستید بفرمائید ما نسبت به این سرانه منطقه، سیاست‌های کلی، وضعیت سالمندی کشور وضعیت چگونه است؟ تا سال ۱۴۳۰ جمعیت جوان سالمند می‌شوند و دولت هم قانون جوانی جمعیت را اجرا نمی‌کند.

اگر قانون جوانی جمعیت به درستی اجرا شود نیز باید متخصص زنان، زایمان، کودکان و رادیولوژی را افزایش دهیم که انجام نمی‌شود، حداقل قضیه سالمندان را حل کنیم تا زنده بمانند. از شما می‌خواهم تا دو طرف ببینید. به ما بگویید که سرانه ما کافی است یا نه؛ آیا عدد و ارقام ما کافی است یا خیر. ما به سرعت داریم به یک کشور پیر نزدیک می‌شویم.

اکبری: بستگی دارد چقدر توان به کار گیری داشته باشیم، که به کار بگیریم و در مقابل توان پرداخت حقوق این افراد را داشته باشیم.

با این تعداد دانشجویی که هر سال داریم و فارغ التحصیل می‌شوند اگر خوب نگه داریم و مراقبت کنیم، وضع ما بسیار بهتر می‌شود. شما مثال سیستان و بلوچستان را می‌زنید اما نمی‌گویید همه امکانات آنجا ضعیف است، سیستان بلوچستان چیزهای دیگر را هم ندارد و در بقیه امور هم وضع تهران را ندارد، لذا پزشکان آنجا هم تمایل دارند به تهران بیایند. ما باید همه چیز را درست کنیم سپس پزشک جذب کنیم. یک سری در مسائل درمان پزشکی است که اگر آنها را رعایت نکنیم باز هم این معضلات را خواهیم داشت.

خضریان: ما هم نظریم که در سرانه پزشک هم نسبت به منطقه و جهان ضعیف هستیم.

اکبری: منطقه را قبول ندارم، بحث منطقه جدا است. شما فقط پزشک می‌گیریم و آنها کادر پزشکی را می‌گیرد که این مورد این مشکل را ایجاد می‌کند.

وضعیت سرانه پزشک در کشور ما برای ارتقای گردشگری سلامت مناسب است؟

اکبری: کشوری که سرانه پزشکی بالایی دارد آیا وضع بهداشت و درمان خوبی نسبت به ما دارد؟ مردم منطقه از افغانستان برای ارائه خدمات به کشور ما می‌آیند.

خضریان: مردم کدام کشور به ایران می‌آیند؟ شما می‌گوئید اینقدر وضع ما خوب است که از کشورهای دیگر به کشور ما می‌آیند.

اکبری: از کشورهای عربی برای درمان به کشور ما می‌آیند. زمانی که شما به مشهد می‌روید برای درمان آمدند.

خضریان: اکثر این افراد برای کار زیبایی و کاشت مو به ایران می‌آیند. به حرم امام رضا (ع) بروید می‌بینید همه برای امور زیبایی آماده‌اند. برویم و سرانه گردشگری ترکیه، اوضاع زیر ساخت‌ها را ببینیم.

من تمام بیمارستان‌های دولتی را دیده‌ام؛ زمانی که به استان همدان رفتم رئیس بیمارستان دولتی پیش من گریه می‌کرد که یک پول کوچک به من بدهند تا من بتوانم در حوزه زیر ساختی اینجا خدمت کنم. ما اگر زیرساخت داشته باشیم دانشجو را نگه می‌داریم در کشور کار کند. ما باید بپذیریم که در حوزه سرانه پزشکی عقب هستیم.

ترکیه از فقط فارغ‌التحصیلان خود حرف می‌زند. وضعیت ترکیه حداقل در بخش فارغ‌التحصیلان مشخص است و ما عقب مانده‌ایم. در دهه ۶۰ سال ۶۴،۶۵،۶۷ ما درست عمل کرده‌ایم. ما در سال ۶۹، ۴۶۴۰ نفر ظرفیت داشته‌ایم، در سال ۸۳ ما ۲۰۹۰ نفر داشته‌ایم، در سال ۹۰ به ۴۶۳۸ نفر رسیدیم. در آموزش پزشکی ضعیف عمل شده است. ما وسط جنگ توانستیم پزشک تربیت کنیم اما امروزه نصف شده است. شما عزیزانی که امروزه در مملکت مسئولیت بهداشت و درمان را برعهده دارید از زمان دفاع مقدس باقی مانده‌اید. ما توانستیم که تربیت کنیم، زیرساخت، امکانات، یونیت و تجهیزات نیز داشته‌ایم. که بزرگانی چون شما در همین کشور پزشک شده و فعالیت می‌کنید.

من می‌گویم حداقل فارغ‌التحصیلان این افزایش ظرفیت را که امروزه در قانون اجرا می‌کنیم را به آن عمل کنیم. شما می‌گوئید سازمان سنجش دو عدد بالاتر اعلام کرده است. وضع ما این است ترکیه از نظر جمعیتی با ما یکی است. اگر سرانه گردشگری ترکیه راه بیافتد در آینده دیگر عراقی‌ها، آذربایجانی‌ها، ارمنستانی‌ها، یونانی‌ها، ایتالیایی‌ها، سوری‌ها و لبنانی‌ها هیچ‌کدام سمت ما نمی‌آیند. چندسال دیگر می‌گوئیم ناترازی داشته‌ایم و امروزه ناترازی پزشک داریم.

چرا با وجود افزایش ظرفیت پزشکی صندلی برخی رشته‌ها خالی است؟

اکبری: انرژی کم داریم و مدیریت نشده است. دخالت‌های بی‌جا نگذاشته درست انرژی مدیریت شود. ما در سال ۱۴۰۰، ۷۰۰۰ پزشک می‌گرفتیم آمار نسبت به سال ۱۳۹۰ بالاتر رفته اما زمانی که به بیمارستان ورود پیدا کرده دچار مشکل شده است. در طرح تحول سلامت در دوره قبل بیمارستان توسعه پیدا کرد. اما در بحث ظرفیت همه موضوع ظرفیت نیست. ساده‌ترین نگاه این است اما بالاخره ظرفیت از ۳۰۰ هزار نفر شد ۵۰۰۰ هزار نفر رسیده است. امسال ظرفیت تخصص ۲۵۰۰ نفر خالی بوده و ۵۰ درصد ظرفیت پر نشده است. ما کمبود ظرفیت نداشتیم بلکه همین تعداد نیز پر نشده است.

مناظره| خضریان: ۴۱۰ شهرستان فاقد رادیولوژیست خانم است/ اکبری: در تربیت پزشک ناترازی داریم

ما به دنبال متخصص، فوق تخصص برای شهرهایمان هستیم و می‌جنگیم که حداقل یک پزشک برای آن شهر فرستاده شود. ما ۱۲۰ هزار پزشک داریم. می‌خواهیم ۵۰۰۰ تخصص بگیریم. بعضی رشته‌ها با ۱۰ درصد نیز ظرفیت آن پر نمی‌شود و این برای آینده کشور فاجعه است. چه بلایی سر این پزشک آمده که می‌گوید من نمی‌خواهیم ادامه دهم و تخصص بگیرم، اگر بیرون کار کنم برای من بهتر است. در این وضعیت نه تنها سیستان و بلوچستان بلکه شهرهای نزدیک هم دچار کمبود متخصص قرار گرفته است.

با پول یک پزشک تربیت نمی‌شود. ما ظرفیت تخصص واقعاً کم داریم. اما طبق قانون ما سالی ۱۲ درصد به ظرفیت اضافه می‌کنیم که حدود ۵۰ درصدش خالی است. تخصص بیهوشی، عفونی، کودکان نداریم. اکثر رشته‌های ما خالی است ولی باز به ظرفیت داریم اضافه می‌کنیم. اکثر ظرفیت‌های ما خالی می‌ماند.

خضریان: چرا خالی می‌ماند؟

اکبری: به این دلیل که ما ظرفیت قلب را از ۱۰۰ به ۲۰۰ می‌رسانیم. زمانی ظرفیت قلب و چشم را بالا می‌بریم همه به این سمت می‌روند و بیهوشی که مهم است خالی باقی می‌ماند به همین دلیل است که می‌گویم ناترازی وجود دارد. اگر ظرفیت‌های ما درست تقسیم شود یکجا متقاضی زیاد داریم و در جای دیگر ما دانشجو برای آن رشته کم داریم.

خضریان: ما در رادیولوژی در استان سیستان بلوچستان با جمعیت دو و نیم میلیون نفر ۷۰ نفر ظرفیت داریم. ۲۲۷ شهرستان ما از ۴۱۰ شهرستان بالای ۵۰ هزار نفر؛ رادیولوژی خانم ندارد. عموم رشته‌ها پر هستند تنها رشته‌هایی که خالی می‌ماند بیهوشی، طب اورژانس، عفونی، اطفال و پزشکی قانونی. این‌ها خالی می‌ماند.

اکبری: طب سنتی خالی مانده است. امروزه ۲۰ درصد آن خالی است.

خضریان: طب سنتی تخصص نیست.

اکبری: طب سنتی دکترای تخصص می‌گیرد و خدمت ارائه می‌کند.

بودجه افزایش ظرفیت پزشکی برای افزایش تعداد پزشکان کشور خرج شد؟ این بودجه کاملاً محقق شد؟

خضریان: من می‌خواهم چند عدد و رقم ارائه دهم. در کشور ما در دو سال گذشته بودجه ترمیم فضای آموزشی ۵ برابر شده است. یعنی از ۷۴۰ میلیارد تومان به بیش از ۴,۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است. از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ افزایش داده شده است. تخصیص نیز همه بالای ۱۰۰ درصد بوده است.

ما ۷۴۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ به شما داده‌ایم، همچنین به اندازه آن افزایش ظرفیت، چند برابر آن را زیرساخت برای شما تأمین کردیم. از عدد ۷۴۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ بیش از ۴ هزار میلیارد تومان رساندیم، یعنی ۵ برابر بوده است. آیا تورم اینقدر رشد کرده؟ آیا بودجه بخش‌های دیگر را ما اینگونه اضافه کرده‌ایم؟ خوابگاه دانشجویی در این دو سال ۹ برابر شده است.

در بحث دندان‌پزشکی اوضاع ما افتضاح است. مردم ما به زندگی بدون دندان دارند عادت می‌کنند. مراجعه سالانه مردم به دندان‌پزشکی ۹۵.۲ درصد مردم از مراجعه به دندانپزشکی ممانعت می‌کنند.

در بحث دندان‌پزشکی اوضاع ما افتضاح است. مردم ما به زندگی بدون دندان دارند عادت می‌کنند

بچه من چهار سال داشت. به یکی از دوستانم زنگ زدم و گفت من در کار کودک نیستم اما فلان دکتر خانم انجام می‌دهد، مراجعه کردیم و پزشک به ما گفت دندان‌های شیری را بخواهیم درست کنیم به پول چهار سال پیش ۲۴ میلیون می‌شد. رفتم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نوبت گرفتیم و به ما گفت وقت برای شما نداریم و باید پنج ماه صبر کنید تا نوبت شما شود. از تابستان کار ما پنج ماه پنج ماه تا بهار سال بعدی عقب افتاد. بالاخره کار ما چهار سال پیش با همین تورم در دانشگاه شهید بهشتی با ۵ میلیون جمع شد. من از خانم دکتر پرسیدم که این اختلاف قیمت از کجا می‌آید و در جواب گفته شد بخشی از این پول دولتی است بقیه آن به دلیل کمبود دندان پزشک است که از کسی که مراجعه کرده می‌گیرد.

وضعیت دندانپزشکی چگونه است؟

خضریان: وضعیت دندان‌پزشکی با توجه به آمار سازمان دندان پزشکی بهداشت جهانی کشور ما ۱۷.۲ درصد است یعنی مردم برای درمان دندان به دندان‌پزشک رجوع نمی‌کنند. دهک‌ها به صورت پنجک میزان اقتصادی از جیب مردم به تومان در نظر گرفته شده است که در پنجک اول با ۴۹۰ هزار تومانی که هزینه می‌کند تقریباً ۸ دهم درصد کار دندانشان را انجام می‌دهند. قشر ثروتمند است که می‌تواند دندان خود را درست کند یعنی پنجک اول که حدود ۱.۵‬ درصد از افراد هستند که می‌توانند به دندان پزشک مراجعه کنند. مشکل کلی ما یونیت نیست. طبق استاندارد خود وزارت بهداشت هر دو نفر از یک یونیت استفاده کرده و این نیاز نیست که هرساله تغییر پیدا کند که کل این مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه بیشتر ندارد. وزارت بهداشت نمی‌آید بگوید که بودجه من ۴ همت شده است می‌گوید پول نداریم.

در بحث آموزش نیز میانگین کلاس آموزشی در تهران روزانه ۱۱ میلیون تومان است. ۴۰ کلاس پزشکی جدید روزانه حساب کنید ۸۸ میلیارد تومان می‌شود. ۴,۰۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده شده است.

بودجه برای هزینه اختصاصی برای افزایش ظرفیت پزشکی ۱۵۰۰ میلیارد است که ۹۵۰ میلیارد آن یعنی ۶۳ درصد پرداخت شده است. ما کمبود در موضوعاتی چون هیئت علمی و بودجه نداریم. همه دستگاه را بیاورید ما عموماً بین ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد صورت می‌گیرد نه بیشتر. ۵ برابر یعنی ۵۰۰ درصد رشد کرده‌اند. شما کمبود بودجه نداشتید ۲۰ درصد دانشجو می‌گرفتید، ۵۰۰ درصد بودجه شما رشد کرده است.

اکبری: چیزی که امروزه با آن مواجه هستیم این است که تعدادی دانشجو نخبه را وارد دانشگاه کرده‌ایم ولی نمی‌توانیم سرویس به او بدهیم. ما واقعیات را بیان می‌کنیم، دندان‌پزشکی گران است دندان من نیز خراب می‌شود مراجعه نمی‌کنم.

خضریان: تمام مطالب به کنار فقط خوابگاه را بررسی کنیم بودجه‌هایی که برای وضعیت تکمیل، تعمیر، تجهیز و نگهداری خوابگاه در سال ۱۴۰۱،۱۴۰۲و ۱۴۰، ۴۵۳.۹ دهم و ۷/‏۴۳۶‬ دهم آن تا به امروز پرداخته شده است. یعنی چیزی حدود ۸ ماه آن پرداخت شده است. ۴۸/‏۲‬ همت بوده که شده ۴۶/‏۵‬ همت شده است.

اکبری: ساختمان خوابگاه که می‌خواهد ساخته شود حداقل ۴ سال زمان می‌برد. ۴۰۰ افزایش ظرفیت وجود داشته است. ۱۴۰۳ پولش را شما داده‌اید در همان سال دانشجو به دانشگاه ورود پیدا کرده است. صفی که امروزه برای سلف دانشگاه تشکیل می‌شود را ببینید. وزیر بهداشت روز دانشجو به دانشگاه بندرعباس رفته و گفته اینجا خوابگاه است یا زندان؟ وزیر بهداشت روز دانشجو به دانشگاه بندرعباس رفته و گفته اینجا خوابگاه است یا زندان؟

خضریان: بنده مبالغ اجاره خوابگاه را گفتم. بخشی برای ساخت و بخشی برای اجاره یک مکان می‌پردازرد. تمام پول برای خرید نیست.

اکبری: به ما گفتند تو حق نداری پول اجاره را ببری برای ساخت و پول ساخت را برای اجاره بپردازی. با کلی حرف و اسرار امروز همه قبول کردند که بله مشکلی وجود دارد. بودجه ۱۴۰۴ خوب پیشرفته است. البته در آموزش کم شده است و از ۶۳۰ میلیارد به ۹۰ میلیارد رسیده است. قبل‌تر ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است و در عرض این سه چهار سال به جای افزایش کاهش نیز پیدا کرده است.

خضریان: ما هنوز داریم بودجه افزایش می‌دهیم اما با این حال به نقطه ایده‌آل خودمان نرسیده‌ایم.

اکبری: مجلس قانون غیر کارشناسانی گذاشته است باید این را قبول کنیم.

می‌گوئیم چرا تخصص نمی‌آید زیرا دانشجوی من می‌گوید من تخصص می‌خوانم و بعد شمای مسئول من را مجبور می‌کنی ۳ سال در دانشگاه شما خدمت کنم. چرا مجبور می‌کنیم؟ زیرا هیئت علمی کم داریم حدود ۴.۵ هزار هیئت علمی ما متعهدین خدمتی هستند که هنوز خدمت نکرده‌اند.

خضریان: شما ۱۹ رشته پر دارید. که در همان ۱۹ رشته نیز کمبود داریم. رشته‌هایی که جذابیت ندارند باید راه جذب آن را پیدا کنیم. ما ابتدا باید سرانه مناطقی که ظرفیتی کمتری دارد و محروم‌تر است را پر کنیم. ابتدا باید برویم سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کردستان و بعد بیایم تهران و شیراز. راهکار ارائه کنید. از سال ۱۴۰۱ شما راهکاری ارائه نکرده‌اید. باید برای رشته کم اقبال جذابیت به وجود آورید و شورای انقلاب فرهنگی گفت باید راهکار ارائه دهید. وزارت بهداشت ۳ سال است راهکاری ارائه نداده است. یک سری کارها است که جز ترک فعل‌های وزارت بهداشت است.

۱۲ درصد چیزی است که ما در مجلس اضافه کرده‌ایم و مجلس و دولت باهم در این زمینه اتفاق نظر دارند و این در برنامه هفتم است. ما باید آموزش نوین ایجاد کنیم و ببینم که همه دنیا به سمت آموزش مجازی رفته است.

اکبری: زمانی که دانشجو بخیه را روی بیمار نزند نمی‌تواند به صورت مجازی یاد بگیرد باید عملی با او کار شود. بیمارستان آموزشی نداریم زیرا ما بیمار نداریم. اگر پزشک ما درست آموزش نبیند چند بیمار را به کشتن می‌دهد؟

خضریان: در پردیس نه کسی متولد می‌شود و نه می‌میرد.بیمارستان الغدیر ساخته شده مجهز آماده است اما افتتاح. یکی نیز برای اسلامشهر اما برای برنامه پزشک نداشتن اینها را نتوانستیم افتتاح کنیم، حداقل امیدوارم نتیجه این جلسه بهبود اوضاع این بیمارستان‌ها باشد.

منبع خبرگزاری مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا