طرز تهیه انواع خورش با گوشت در خانه
به گزارش همشهری آنلاین، برای هر بانوی ایرانی واجب است که انواع خورش با گوشت را بشناسد و طرز تهیه ابتدایی آنها را بلد باشد. خب ما میخواهیم ۹ تا از بهترین انواع خورش با گوشت را همراه طرز تهیه آن به شما معرفی کنیم. ادامه این مطالب حتماً برای شما مفید خواهد بود، پس تا انتها ما را همراهی بفرمایید.
دستورالعمل تهیه قورمه سبزی
در لیست انواع خورش با گوشت قطعاً قورمه سبزی در صدر این لیست قرار دارد و شاید برایتان جالب باشد بدانید که طبق تحقیقات سایت ما قورمه سبزی یکی از سه غذای برتر و اصیل ایرانی محسوب میشود. مواد اولیه این غذا برای چهار نفر عبارت است از:
مواد اولیه |
مقدار |
سبزی قورمه سبزی |
۵۰۰ گرم |
گوشت خورشی |
۳۰۰ گرم |
لوبیا چیتی |
۱۵۰ گرم |
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
لیمو عمانی (خشک) |
۴ عدد |
روغن مایع |
به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه |
به مقدار لازم |
آب نارنج، آبغوره |
به مقدار لازم |
رب انار (اختیاری) |
به مقدار لازم |
حال که با مواد اولیه این غذای لذیذ آشنا شدیم، بهتر است به سراغ طرز تهیه آن برویم. پیش از شروع پخت، پیشنهاد میکنیم برای گرفتن نفخ لوبیا، آنها را از شب قبل در آب بخیسانید.
در مرحله اول پیاز را به صورت نگینی در قابلمه خرد کنید و تفت دهید و بعد از آن ادویهها (فلفل سیاه و زردچوبه) اضافه شوند تا پیاز را برای گرفتن بوی زهم گوشت آماده سازید. سپس گوشت را اضافه و پس از کمی سرخ شدن گوشت، لوبیاها را آبکشی و اضافه کنید. بهتر است لوبیاها دو دقیقه تفت داده شوند. سپس سه لیوان آب اضافه و حرارت را طوری تنظیم کنید که آب به جوش آید. پس از آن حرارت را ملایمتر و پس از دو ساعت سبزی خورش سرخ شده را نیز به قابلمه اضافه کنید.
حال وقت افزودن لیمو عمانی و آب نارنج و آبغوره رسیده است. نمک را پانزده دقیقه پایانی پخت خورش بریزید و طعم آن را با استفاده از نمک، فلفل و رب انار تنظیم کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع خورش ایرانی با مرغ
دستورالعمل تهیه خورش قیمه
خورش قیمه در جایگاه بعدی این فهرست قرار دارد. یکی از اصیلترین و سنتیترین غذاهای ایرانی محسوب میشود که هم در ایام شادی و مهمانی و در ایام مبارک ماه محرم بسیار پرطرفدار است. این خورش را میتوان با گوشت قرمز، مرغ و حتی بدون گوشت هم ترتیب داد. مواد مورد نیاز برای دستورالعمل تهیه خورش قیمه چهار نفره به شرح زیر است:
مواد مورد نیاز |
مقدار |
گوشت قرمز خورشی خرد شده |
۳۰۰ گرم |
لپه |
۱۵۰ گرم |
پیاز متوسط |
۲ عدد |
رب گوجه |
۲ ق غذاخوری |
لیمو عمانی (خشک) |
۴ عدد |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین |
به مقدار لازم |
روغن |
به مقدار لازم |
زعفران دم کرده |
۱ ق غذاخوری |
در مرحله اول بهتر است لپه را چند ساعت در آب بریزید تا کامل خیس بخورد که هم نفخ آن گرفته و هم سریعتر پخته شود. سپس پیاز را نگینی خرد کنید و همراه روغن مایع در قابلمه پخت خورش بریزید و تفت دهید. وقتی پیازها نگینی خرد شد، گوشت، زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید. وقتی گوشت کمی سرخ شد، رب گوجهفرنگی را نیز درون قابلمه بریزید و در حدی تفت دهید که کمی تیره شود. سپس لپه نیز اضافه شود و کمی آنها را تفت دهید تا بو و طعم خامی گرفته شود.
پس از چند دقیقه تفت دادن لپهها، چهار لیوان آب در قابلمه بریزید. حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید تا آب سریعتر جوش بیاید و بعد از آن حرارت زیر قابلمه را ملایم قرار دهید تا یک و نیم الی دو ساعت خورش خوب جا بیفتد.
در مرحله آخر نیز نمک، فلفل سیاه، زعفران و لیمو عمانیها را نیز به قابلمه اضافه کنید و طعم آن را تنظیم کنید. اگر میخواهید طعم آن به خوبی قیمههای مجلسی و نذری باشد، میتوانید مقداری چوب دارچین (یک یا دو عدد متوسط) نیز در قابلمه بیندازید.
دستورالعمل تهیه خورش فسنجان
خورش فسنجان با ترکیب رب انار، گردو و گوشت میتواند مورد علاقه بسیاری از ایرانیهای ساکن و غیر ساکن ایران باشد. مدت زمان پخت خورش فسنجان کمی طولانی محاسبه میشود، اما به محض روغن انداختن آن و تعریف مهمانها، متوجه خواهید شد که ارزشش را داشته است. مواد لازم خورش فسنجان برای چهار نفر در جدول زیر آورده شده است:
مواد لازم |
مقدار |
ران یا سینه مرغ |
۴ تکه |
مغز گردو |
۳۰۰ گرم |
رب انار |
۲ ق غذاخوری |
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
شکر |
۲ ق غذاخوری |
زعفران دم کرده |
۲ ق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه |
به مقدار لازم |
روغن |
به مقدار لازم |
ابتدا پیازها را نگینی خرد کنید و با روغن مایع در قابلمه بریزید به قدری تفت دهید که شفاف شوند، حال زردچوبه و گردوهای آسیاب شده نیز اضافه شوند. گردو را تنها ۱ دقیقه تفت دهید، سپس شش الی هفت لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید آب به جوش آید و حدود دو الی سه ساعت بپزد تا گردو روغن بیندازد.
پس از روغن انداختن گردو، رب انار را نیز اضافه کنید و اگر میخواهید فسنجانتان ترش شود، رب انار آن را بیشتر و مقدار کمی هم رب گوجهفرنگی بریزید. مرغها را که قبلاً با فلفل سیاه و نمک طعمدار کردهاید را سرخ و همراه زعفران در قابلمه خورش بریزید. اگر دوست دارید طعم خورش ملس باشد، باید شکر را در این مرحله بریزید. حال خورش به یک ساعت و نیم دیگر زمان و صبر نیاز دارد تا به خوبی جا بیفتد و برای سرو آماده شود.
بیشتر بخوانید: انواع خورش فوری خوشمزه و اصیل ایرانی
دستورالعمل تهیه خورش کرفس
جایگاه بعدی در فهرست انواع خورش با گوشت، غذای مفید و مغذی کرفس قرار دارد. خورش کرفس یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که معمولاً آن را با خورش قورمه سبزی مقایسه میکنند. به جهت آسان بودن آشنایی با مواد مورد نیاز این غذا در جدول زیر، این موارد برای چهار نفر آورده شده است:
مواد مورد نیاز |
مقدار |
گوشت خورشی خرد شده |
۳۰۰ گرم |
کرفس تازه |
۴۰۰ گرم |
نعناع |
۵۰ گرم |
جعفری |
۱۵۰ گرم |
پیاز متوسط |
۲ عدد |
آبلیمو یا آبغوره |
به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، روغن مایع |
به مقدار لازم |
رب گوجهفرنگی (اختیاری) |
۱ ق غذاخوری |
ابتدا پیازها خرد و همراه با گوشت و زردچوبه سرخ شود. در صورت تمایل میتوانید مقداری رب گوجهفرنگی اضافه کنید تا خورش، طعم و رنگ بهتری بگیرد. بعد از گرفتن بوی خامی رب، باید کرفس را نیز در قابلمه بریزید و تفت دهید. کرفس نباید زیاد سرخ شود زیرا سفت و خشک خواهد شد.
دو الی سه لیوان آب در لیوان بریزید و اجازه دهید یک و نیم تا دو ساعت خورش بپزد. حال وقت آن رسیده تا نعناع و جعفری را خرد و با روغن سرخ کنید و در قابلمه خورش بریزید. بعد پخت کامل خورش، مقداری آبلیمو یا آبغوره، نمک و فلفل سیاه را نیز اضافه کنید و اجازه دهید تا ۴۵ دقیقه جا بیفتد. سپس خورش شما آماده سرو است.
دستورالعمل تهیه خورش آلو اسفناج
یکی دیگر از خورشهای خوش عطر و طعم ایرانی، خورش آلو اسفناج است. این خورش را میتوان هم به صورت ملس و هم به صورت ترش سرو نمود. همچنین خورش آلو اسفناج به دلیل وجود رب انار و اسفناج زیاد آن، برای تقویت آهن به ویژه در کودکان و نوجوانان مفید محسوب میشود. مواد لازم چهار نفره برای این خورش به شرح زیر است:
مواد لازم |
مقدار |
اسفناج |
۱ کیلوگرم |
گوشت خورشی گوسفندی |
۲۵۰ گرم |
پیاز متوسط |
۱ عدد |
رب انار |
۱ ق غذاخوری |
آلو بخارا |
۱۰ عدد |
نمک، فلفل سیاه، ادویه کاری، زردچوبه، دارچین |
به مقدار لازم |
برای پخت خورش آلو اسفناج، ابتدا پیاز را خرد و با گوشت سرخ میکنیم. وقتی آب گوشت گرفته شد نیز تمام ادویهها به جز نمک را اضافه میکنیم. سپس به قدری آب در قابلمه بریزید که روی گوشتها پوشانده شود و حدود یک الی دو ساعت بگذارید تا خوب گوشتها پخته شوند. اسفناجهای خرد شده را سرخ و سپس همراه مقداری آب به قابلمه اضافه کنید. حال اجازه دهید حدود ۴۵ دقیقه دیگر بپزند.
زمانی که خورش روغن افتاد، آلو، نمک و رب انار را اضافه میکنیم. هر زمان که آلوها پخته شد، غذا آمادۀ سرو است.
دستورالعمل تهیه خورش بامیه
یکی از بهترین خورشهای ایرانی در لیست انواع خورش با گوشت، خوراک جنوبی بامیه محسوب میشود. از آنجایی که بامیه دارای خواص گوناگونی نظیر تضمین سلامت دستگاه گوارش و استخوانها، لاغری و خواص ضد سرطانی است، میتواند با این خورش به راحتی در رژیم غذایی شما جای بگیرد. مواد اولیه جهت تهیه این خورش برای چهار نفر در جدول زیر عبارت است:
مواد اولیه |
مقدار |
بامیه |
۳۰۰ گرم |
گوشت خورشی یا مرغ |
۴۰۰ گرم |
پیاز متوسط |
۲ عدد |
سیر |
۲ حبه |
گوجهفرنگی |
۲ عدد |
رب گوجه |
۲ ق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه، روغن و زردچوبه |
به مقدار لازم |
آبلیمو یا آبغوره |
به مقدار لازم |
مرحله اول این دستور پخت هم مانند سایر رسپیها با خرد و سرخ کردن پیاز و سیر و افزودن زردچوبه، فلفل سیاه و گوشت شروع میشود. سپس پوست گوجهها را بگیرید و رنده کنید، سپس همراه رب به داخل قابلمه خورش بریزید و تفت دهید تا بوی خامی از آنها گرفته شود.
حال ۴ لیوان آب به خورش اضافه کنید و اجازه دهید چند ساعت بپزد تا گوشت حسابی مغز پخت شود. در همین حین میتوانید بامیهها را به شکل درسته داخل تابه بریزید و سرخ کنید. پس از آن، بامیهها را نیز همراه فلفل، نمک و آبغوره یا آبلیمو داخل قابلمه بریزید. اجازه دهید ۴۵ دقیقه دیگر خورش کاملاً بجوشد و جا بیفتد. دیگر خورش شما آماده شده است. نوش جان!
دستورالعمل تهیه خورش خلال کرمانشاهی
یکی دیگر از انواع خورش با گوشت، خوراک خلال کرمانشاهی به حساب میآید. همانطور که احتمالاً از نام آن حدس زده باشید، اصالت این غذا به کرمانشاه باز میگردد. یکی از خوشمزهترین و باسلیقهترین غذاهایی که میتوانید در عمرتان مزه کنید شاید همین غذا باشد. تهیه این غذا مانند سایر خورشهای ایرانی نیازمند صبوری و زمان است. بنابراین بیاید زودتر به سراغ طرز تهیه آن برویم، فقط پیش از آن، مواد اولیه جهت پخت این غذا برای چهار نفر عبارت است از:
مواد مورد نیاز |
مقدار |
زرشک |
۱۰۰ گرم |
گوشت گوسفندی خورشی |
۳۰۰ گرم |
خلال بادام |
۲۵۰ گرم |
لیمو عمانی (خشک) |
۲ عدد |
پیاز متوسط |
۲ عدد |
رب گوجهفرنگی |
۲ ق غذاخوری |
زعفران دم کرده |
۱ ق غذاخوری |
گلاب |
۴ ق غذاخوری |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به مقدار لازم |
روغن |
به مقدار لازم |
ابتدا پیاز را نگینی خرد و سپس زردچوبه، فلفل سیاه و گوشت را به آن اضافه میکنیم. حال مواد را به دور تابه هل میدهیم و رب را در قابلمه میریزیم و یک دقیقه تفت میدهیم تا بوی خامی آن گرفته شود. سپس مواد را مخلوط میکنیم و هشت لیوان آب جوش روی مواد میریزیم و در قابلمه را میگذاریم تا خود خورش پخته شود.
روی خلالهای بادام خیس خورده زعفران بریزید تا حسابی به خورد آن برود. سپس بعد از دو ساعت اگر گوشت پخته شده بود، خلالهای بادام را همراه با گلاب، نمک، لیمو عمانی و زرشک داخل خورش بریزید. وقتی پلو حسابی جا افتاد آن را سرو و نوشجان میکنیم.
دستورالعمل تهیه خورش کنگر
خورش کنگر یکی از آن خورشهای فصلی و مغذی است که بسیار با خورش قیمه مقایسه میشود. زیرا که مواد و طرز تهیه آن تقریباً یکسان به حساب میآید. این خورش برای پیشگیری از سرطان و کمک به درمان دیابت خیلی مفید است. این خورش را میتوان با گوشت قرمز گوسفندی، مرغ و حتی بوقلمون نیز سرو کرد؛ به این ترتیب این موضوع کاملاً بستگی به سلیقه شما دارد. مواد لازم برای چهار نفر در جدول زیر آورده شده است:
مواد اولیه |
مقدار |
کنگر |
۳۰۰ گرم |
گوشت خورشی |
۴۰۰ گرم |
لپه |
۱ لیوان |
رب گوجهفرنگی |
۲ ق غذاخوری |
پیاز متوسط |
۱ عدد |
لیمو عمانی |
۴ عدد |
پودر زنجبیل |
نصف ق چایخوری |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به مقدار لازم |
ابتدا لپه را به مدت دو الی سه ساعت خیس میکنید. سپس پیازهای نگینی خرد شده را همراه با فلفل سیاه، زردچوبه و رب گوجهفرنگی تفت میدهیم. لپه را مدتی بعد اضافه میکنیم تا بوی خامی آنها نیز گرفته شود. سپس مقداری آب جوش و نمک در قابلمه خورش میریزیم. لیمو عمانی را در این مرحله اضافه میکنیم.
حال نوبت سرخ کردن کنگرها است. پس از گرفتن تیزی آنها، کنگر را داخل تابه میریزیم و وقتی به خوبی سرخ شد، پس از دو ساعت به قابلمه خورش اضافه میکنیم. سپس اجازه میدهیم مواد ده دقیقه به خوبی بپزند. خورش آمادۀ سرو است. نوش جان!
دستورالعمل تهیه خورش به آلو
هشتمین غذا در فهرست انواع خورش با گوشت، خوراک به آلو است. به آلو به خاطر خاصیت مبارزه و درمان سرماخوردگی و مواد اولیه و مغذی آن، عموماً در پاییز پخته و همراه با کته سفید سرو میشود. به حاوی آنتیاکسیدانهای قوی محسوب میشود که همین آن را آماده برای حفاظت از بدن در برابر سرطان و اکسید شدن میکند. آلو نیز برای سلامت قلب و استخوان و کاهش التهاب ضروری است. پس تا اینجا با خواص خارقالعاده این غذا آشنا شدیم. مواد اولیه این غذا نیز در ادامه آورده شده است:
مواد مورد نیاز |
مقدار (برای ۴ نفر) |
به بزرگ |
۲ عدد |
آلو بخارا |
۱۰ عدد |
گوشت خورشی گوسفندی |
۳۰۰ گرم |
پیاز متوسط |
۱ عدد |
رب گوجهفرنگی |
۲ ق غذاخوری |
چوب دارچین متوسط |
۲ عدد |
زعفران دم کرده |
۱ ق غذاخوری |
شکر و آبلیمو |
۱ ق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه |
به مقدار لازم |
زردچوبه و روغن |
به مقدار لازم |
مانند رسپیهای گذشته، گوشت قورمه شده و پیاز خرد شده نگینی را همراه با زردچوبه و روغن تفت دهید. حال فلفل سیاه، چوب دارچین و دو لیوان آب را به قابلمه اضافه کنید. بگذارید خورش به مدت یک و نیم ساعت با حرارت ملایم بپزد.
در همین حین بهها را درشت خرد کنید و در تابه تفت دهید تا در خورش وا نروند. سپس رب گوجهفرنگی را نیز سرخ کنید تا بوی خامی آن گرفته شود. بعد از یک ساعت هر دوی به و رب گوجهفرنگی را به قابلمه اضافه کنید.
بعد از پخت به و گوشت، زعفران و آلو نیز به قابلمه اضافه شوند. در پنج دقیقه پایانی، شکر و آبلیمو را ترکیب کنید و در قابلمه بریزید و سپس میتوان خورش را با برنج سرو و میل نمایید.
دستورالعمل تهیه خورش غوره بادمجان
خورش غوره بادمجان یکی از غذاهای محلی و سنتی شهر با اصالت همدان محسوب میشود. این خورش ایرانی با گوشت و بادمجان طبخ داده شده و بسیار مفید است. مواد مورد نیاز برای خورش چهار نفره عبارت است از:
مواد لازم |
مقدار |
گوشت خورشی |
۳۵۰ گرم |
بادمجان باریک |
۵ عدد |
پیاز درشت |
۱ عدد |
رب گوجهفرنگی |
۲ ق غذاخوری |
غوره |
یک سوم لیوان |
روغن، زردچوبه، فلفل سیاه و زردچوبه |
به مقدار لازم |
پس از تفت دادن پیاز خرد شده همراه با گوشت، زردچوبه و فلفل سیاه، رب گوجهفرنگی را نیز به آن اضافه و به خوبی سرخ میکنیم تا بوی خامی آن از بین برود. حال سه لیوان آب جوش در قابلمه میریزیم و در قابلمه را میگذاریم تا به خوبی گوشت پخته شود.
بعد از خیساندن نیم ساعته بادمجانها در آب و نمک، آنها پوست میگیریم و در روغن سرخ میکنیم. پس از یک ساعت به خورش اضافه میکنیم و اجازه میدهیم مواد با غوره، نمک و فلفل سیاه دوباره بپزند. ۲۰ دقیقه دیگر مواد را طبخ میدهیم و بعد به صورت کمآب سرو میکنیم. نوش جان!
سخن پایانی
این مقاله با هدف معرفی انواع خورش با گوشت ایرانی نوشته شد و ما سعی کردیم تا علاوهبر آشنایی مختصر با غذا و مواد اولیه آن، طرز تهیه و دستورالعمل خورشها را نیز به شما بگوییم تا به آسانی بتوانید از پخت آنها لذت ببرید. پس دیگر لازم نیست از خود بپرسید برای ناهار چی بپزم؟ و برای غذای مجلسی چه چیزی لازم است؟ این لیست را ذخیره و یادداشت و از آن استفاده کنید. از شما سپاسگزاریم که تا انتهای مقاله با همراه بودید.