سیرجان در جایگاه آلوده ترین شهر کشور قرار گرفت
به گزارش همشهری آنلاین، شاخص آلودگی هوا در ایستگاه سیرجان بر روی عدد ۲۰۴ قرار گرفت تا در وضعیت بنفش آلودگی هوا باشد. همچنین شاخص آلودگی هوا در ایستگاه رفسنجان به ۱۱۴ رسید. نوع آلاینده هوا در این دو ایستگاه NO۲ بود. دی اکسید نیتروژن (NO۲) یک گاز قهوه ای مایل به قرمز است که از همه موتورهای احتراقی منتشر می شود. قرار گرفتن کوتاه مدت و طولانی مدت در معرض NO ۲ با افزایش خطر مشکلات تنفسی مرتبط است. افراد مبتلا به آسم، کودکان خردسال و بزرگسالان مسن تر نسبت به اثرات آن حساسیت بیشتری دارند.
CO
شاخص آلودگی هوا در ایستگاه گچساران استان خوزستان بر روی عدد ۱۶۳ قرار گرفت تا در وضعیت قرمز(ناسالم برای تمامی گروه های سنی) آلودگی هوا باشد. نوع آلاینده در این ایستگاه CO بود. مونوکسید کربن که بهطور مخفف CO هم گفته می شود، یک گاز آلاینده بیرنگ، بیبو و بیمزه اما بسیار سمی است که در نتیجه احتراق ناقص سوخت های دارای کربن مثل بنزین، گاز طبیعی، نفت، زغالسنگ و چوب تولید می شود. مونوکسید کربن سبکتر از هوا است و ازآنجاییکه کاملاً بیبو است، تشخیص آن آسان نخواهد بود زیرا از یک اتم کربن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده است و بسیار خطرناک بوده و میتواند مرگآور باشد.
SO۲
شاخص آلودگی هوا در ایستگاه منطقه ویژه اقتصادی پارس – پارس ۱ استان بوشهر به عدد ۱۱۸ رسید تا در وضعیت نارنجی(ناسالم برای گروه های حساس) آلودگی هوا باشد. نوع آلاینده در این ایستگاه SO۲ بود. گوگرد دیاکسید (SO۲)، گازی سمی است که عوارضی ازجمله خسخس سینه، تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه، کاهش توانایی عملکرد ریه و بروز علائم تنفسی، افزایش مشکلات بیماران مبتلا به آسم، افزایش تحریک و التهاب در غشای مخاطی مانند چشم ها، بینی، گلو و ریه را بهدنبال دارد.
PM۲.۵
در استان خوزستان شاخص آلودگی هوا در ایستگاه آبادان به ۱۵۵ و در ایستگاه خرمشهر به عدد ۱۵۳ رسید تا در وضعیت قرمز آلودگی هوا قرار بگیرد. همچنین شاخص آلودگی هوا در ایستگاه های بهبهان (۱۳۷)، شادگان (۱۳۴) و ماهشهر (۱۱۳) چنین وضعیتی داشت.
در استان خراسان رضوی شاخص آلودگی هوا در ایستگاه تقی آباد استان خراسان رضوی به عدد ۱۵۵ رسید تا در وضعیت قرمز آلودگی هوا قرار بگیرد. همچنین شاخص آلودگی هوا در ایستگاه ویلا به عدد ۱۳۳ رسید تا در وضعیت نارنجی قرار بگیرد.
در استان تهران شاخص آلودگی هوا در ایستگاه های میدان فتح (۱۵۴)، دانشگاه صنعتی شریف (۱۵۳) و شادآباد (۱۵۲) به این ترتیب بود. در استان البرز شاخص آلودگی هوا در ایستگاه مترو کرج (۱۱۵) و منطقه ۳ (۱۰۶) رسید.
در استان اصفهان شاخص آلودگی هوا در ایستگاه های پارک زمزم (۱۴۰)، انقلاب (۱۳۷)، رهنان (۱۳۷)، دانشگاه صنعتی اصفهان (۱۳۵)، کردآباد (۱۳۵)، رودکی (۱۳۳)، کاوه (۱۳۰)، زینبیه (۱۲۸)، ولدان (۱۲۴)، فیض (۱۱۶) و سپاهان شهر (۱۱۵) به این ترتیب بود.
در استان آذربایجان غربی شاخص آلودگی هوا در ایستگاه کابی آلیاژ به عدد ۱۴۸ رسید و در استان مازندران شاخص آلودگی هوا در ایستگاه آمل بر روی عدد ۱۱۷ قرار گرفت.
نوع آلاینده هوا در این استان ها PM۲.۵ (ذرات معلق) بود. ذرات PM۲.۵ که قطر آنها ۲.۵ میکرون یا کمتر (۱۰۰ برابر کوچکتر از قطر موی انسان) است و آنقدر کوچک هستند که میتوانند حتی به کوچکترین مجاری هوای ریه ها نفوذ کنند. این ذرات معلق عموما ناشی از فعالیتهای هستند که در آنها سوختهای فسیلی مانند نفت، گاز و زغالسنگ سوزانده میشوند، از جمله رفت و آمد خودروها، ذوب و پردازش فلزات، نیروگاهها و مانند اینها و همچنین سوزاندن مزارع و آتش سوزی جنگل ها. میزان ذرات PM۲.۵ در هوا بر حسب میکروگرم در متر مکعب هوا به طور میانگین در ۲۴ ساعت اندازه گیری می شود.