داغ دارو بر پیشانی نظام سلامت؛ بیمه ها جاخالی می دهند
خبرگزاری مهر، گروه استانها: دارندگان دفترچههای بیمه بر این عقیده هستند که این بیمهها دیگر پاسخگوی نیاز درمانی آنها نیست و ناچارند برای جبران و پوشش هزینههای ناشی از درمان به زیر بار بیمههای تکمیلی روند.
نوسانات نرخ ارز اجرای طرحهای حمایتی نظیر دارویار را هم بی اثر کرده و سبب شده تا بیماران بخش عمدهای از هزینههای درمان و دارو را از جیب پرداخت کنند.
در مورد تأمین دارو بیماران تالاسمی باید گفت بعضی داروها وارداتی است و به دلیل تحریمها به سختی پیدا میشوند. همچنین پرداخت هزینه بیماران به شدت افزایش پیدا کرده است به گونهای که هر بیمار تالاسمی ماهانه حدود ۱۵ میلیون هزینه درمانش را باید از جیب خود بپردازد.
به اعتقاد فعالان بخش دارویی در مازندران نباید ارز دارو به این میزان در تلاطم قیمت قرار بگیرد، چرا که در نظام سلامت و صنعت داروسازی، مردم تحمل افزایش بیرویه و سرسام آور قیمتها را ندارند.
این درحالی که در طرح دارویار یکی از شعارهای این بود که پرداخت از جیب بیمار نباید افزایش پیدا کند اینکه بعد از گذشت سه سال از این طرح، پرداخت از جیب بیمار بالای ۶۰ درصد است، اصلاً زیبنده نظام سلامت ما نیست.
حمایتهای بیمهای رضایتبخش نیست
مهمترین اهرم حمایت از بیماران در تهیه دارو، حمایتهای بیمهای است که چندان رضایت بخش نیست؛ به طوری که هم زنجیره تأمین دارو و هم مردم، از نحوه پوشش هزینههای دارویی، رضایت ندارند.
یکبیمه شده تأمین اجتماعی در مازندران پوشش بیمهای این سازمان را در تهیه دارو زیر ۲۰ درصد اعلام کرد و گفت: بیمارستانهای تأمین اجتماعی نیز بسیاری از داروهای مورد نیاز را ندارند برای تهیه به خارج از بیمارستان ارجاع میدهند.
سمیه یاوری با اظهار اینکه سهم پرداخت بیمار از جیب برای درمان افزایش پیدا کرده است، گفت: در این دوره اگر بیمه تکمیلی نداشته باشیم برای درمان بیماری و تهیه داروهای کمیاب با مشکل مواجه میشویم.
داروخانهها از بیمهها طلب دارند
داروخانهها نیز دغدغه و حرفهای خاص خودشان را دارند و بر این عقیده هستند عدم پرداخت مطالبات داروخانهها و قیمت گذاریهای غیر کارشناسی و بی توجه به هزینه تولید، علت اصلی کمبودهای دارویی موجود است.
یک کارشناس داروخانه در مازندران با بیان اینکه مطالبات داروخانهها از سوی بیمهها دیر پرداخت می شود، گفت: این مسئله سبب میشود تا داروخانه برای خرید نقدینگی لازم را نداشته باشد.
حسینی با اظهار اینکه بسیاری از اقلام دارویی گران شده است، میگوید: هنوز افزایش نرخ برخی داروها تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است و این مسئله سبب نارضایتی مردم میشود.
وی همچنین قیمت گذاری برخی اقلام دارویی را بی انصاف و ناعادلانه ذکر کرد و گفت: باید ضمن اصلاح قیمتها، تقویت بیمهها، افزایش حمایت از داروها، عدم پرداختی بیشتر از سوی مردم رقم بخورد
افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت دارو
گشت در داروخانههای مازندران حکایت از افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت برخی اقلام میدهد، به عنوان نمونه قیمت یک قرص ۲۰ هزار تومانی به ۵۰ هزار تومان رسیده است. یک پماد که ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان بوده است، به ۳۷ هزار تومان رسیده است. دگزامتازون که ۷,۷۰۰ تومان بوده به ۱۹ هزار تومان رسیده است.
در حالی که مردم از گرانی دارو و پوشش ناکافی بیمهها گلایه دارند اما متولیان سلامت در مازندران همچنان ساز و خود را میزنند و اوضاع را چندان نامناسب نمیدانند.
این در حالی که بر اساس اعلام بیمه سلامت، امسال ۸۰۲ قلم داروی تحت پوشش بیمه و ۱۵۳ قلم داروی خارج از پوشش بیمه افزایش قیمت داشته است.
کمبود دارو مقطعی است
مهدی باقری مدیر شبکه بهداشت بابلسر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تعداد داروخانههای موجود در این شهرستان گفت: در شهرستان بابلسر ۳۳ داروخانه وجود دارد که ۴ داروخانه به صورت شبانه روزی در حال ارائه خدمات هستند، همچنین توزیع داروها نیز توسط سازمان غذا و دارو، بر اساس میزان موجودی دارو خانهها در موعد مقرر انجام میشود.
باقری دسترسی مردم را به خدمات دارویی نسبت به گذشته آسانتر دانست و افزود: در گذشته به دلیل تعداد کم داروخانهها در سطح شهر دسترسی مردم به اقلام دارویی سختتر و گاهی غیر ممکن بود اما با پیگیریهای انجام شده به دلیل متقاضیان بالایی که وجود داشت تعداد داروخانهها افزایش پیدا کرد و دسترسی به اقلام دارویی آسانتر شد.
باقری همچنین اضافه کرد: برای دسترسی بهتر شهروندان به داروهای خاص که شامل دارو برای بیماران خاص و داروهای بیمارستانی، شیر خشک و سایر اقلام دارویی که بیماران ویژه از آن استفاده میکنند، داروخانههایی در نظر گرفته شده که به صورت متمرکز بتوانند این داروها را توزیع کنند.
وی باتوجه به مشکلات دارویی ایثارگران گفت: مشکلات دارویی که جامعه ایثارگران با بیمههای تکمیلی داشتند با پیگیری و جلساتی که با نماینده داروسازان استان و شهرستان و بنیاد شهید داشتیم برطرف شده است.
مدیر شبکه بهداشت بابلسر در ادامه اظهار کرد: برای ایام تعطیل داروخانههایی به صورت کشیک دایر خواهد بود تا دسترسی مردم و متقاضیان به دارو در ایام تعطیل نیز راحتتر اتفاق بی افتد و ارائه خدمات دارویی با مشکل مواجه نشود.
وی با بیان اینکه بیشتر کمبودهای دارویی مقطعی است، گفت: بر اساس پیک بعضی از بیماریها به دلیل مصرف بالای برخی داروها در این مقطع زمانی داروهای مرتبط با آن بیماری که فراگیر میشود، ممکن است با کمبود داروهای خاص مواجه شویم که مقطعی است و مداوم نخواهد بود.
وی در خصوص کمبود داروی بیماری دیابت نیز گفت: داروهای دیابت را بعضی شرکتها تولید نمیکنند و پزشکان جایگزین داروهای مصرفی این بیماری را تجویز میکنند و معمولاً این مشکل نیز مقطعی است و ادامه دار نیست.
باقری در رابطه با اقلام دارویی دور از دسترس بیان کرد: شهروندان در صورتی که نیاز به پیگیری دارویی که در دسترس نیست و یا پیدا نمیشود داشته باشند، میتوانند با تماس به تلفن گویای ۱۹۰ و مراجعه به سایت (تی تی ای سی) و یا مراجعه به شبکه بهداشت و یا تماس تلفنی با واحد دارویی شبکه بهداشت، مشکلات خود را در میان بگذراند تا دسترسی این افراد به داروها تسهیل شود.
انتقاد امام جمعه ساری از کمبود دارویی
همچنین امام جمعه ساری نیز نسبت به افزایش هزینه درمان و کاهش پوشش بیمهای به ویژه در بیمارستانهای تأمین اجتماعی انتقاد کرد.
آیت الله محمد باقر محمدی لائینی نماینده ولی فقیه در مازندران خاطرنشان کرد: متأسفانه بیمارستانهای دیگر بهخصوص بخش دولتی خیلی از ارقام داروها را در شبکه ندارند و بیمار باید از بیرون به قیمت گزاف تأمین کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: بهنظر میرسد که داروخانه ۱۳ آبان در گذشته خدمات بهتری داشت اما این اواخر میگویند که خیلی از داروها را نداریم.
به هر روی موضوع کمبود دارو، شوخی بردار نیست و خیلی از بیماران هستند که نباید حتی لحظهای بدون دارو بمانند. در واقع، دارو را میتوان پاشنه آشیل نظام درمانی کشور تلقی کرد که هر گونه بحرانی میتواند با مشکلات شدیدتری همراه باشد.
منبع خبرگزاری مهر