خطر مکملهای قاچاق در باشگاههای ورزشی / هشدار به مسوولان وزارت ورزش
به گزارش ایسنا، دکتر عباس کبریایی زاده در نشستی خبری با اشاره به وضعیت مکملها در کشور گفت: در کمتر از حدود ۱۵ سال گذشته، بخش قابل توجهی از مکملها به کشور وارد میشد و این مبحث بازار سوداگرانهای داشت؛ اما امروز تمام مکملهای مصرفی در کشور تولید داخل است و سبد بزرگی از مکملها با کیفیتهای قابل قبول در داخل کشور تولید میشود و این موضوع نیز نشان دهنده ظرفیتهای موجود در جامعه است.
وی با تاکید بر لزوم صادرات در حوزه مکملها نیز گفت: با توجه به توانمندیهای صنعت در داخل کشور، لازم است به این ظرفیتها توجه شده و از آن به عنوان فرصتی برای صادرات و ارزآوری استفاده شود. امیدواریم با تصمیمات دولت و شکلگیری روابط بانکی با سایر کشورها، امکان توسعه صادرات در حوزه مکمل ها رقم خورد.
کبریاییزاده در این باره ادامه داد: در کمتر از یک دهه گذشته مکملها بالغ بر ۴۵۰ میلیون دلار ارزبری داشتند؛ این درحالیست که در بودجه سال آینده حدود ۱۴۰ میلیون دلار وابستگی ارزی در تامین ارز مکملها خواهد بود. این موضوع گواه آن است که با کمتر از یک سوم ارزبری، در حال حاضر نیاز کشور تامین میشود و در عین حال رقابت بسیار زیادی هم در کشور در این حوزه شکل گرفته است.
وی گفت: بنابراین اگر به ظرفیتهای ملی توجه شود، نه تنها نیاز ارزی کاهش مییابد بلکه میتواند ارزآوری هم به دنبال داشته باشد. لازم است دولت در ارتباط با شبکه بانکی و ارتباط بانکی با سایر کشورها شرایطی را فراهم کند تا محصولات موثر ایرانی در بازار دنیا حضور موثرتری داشته باشند.
کبریاییزاده همچنین به ضوابط سختگیرانه وزارت بهداشت در تولید، توزیع و عرضه مکملها اشاره کرد و گفت: در ایران مکمل نیز معادل دارو در نظر گرفته میشود و نگاه سختگیرانهای در فرایند تامین مواد اولیه و تولید آن اتخاذ میشود و نظارتها در شبکه عرضه نیز همانند دارو است. تنها محل عرضه مکمل نیز داروخانه است. در مجموع زنجیره تامین مکملها از تامین مواد اولیه تا تولید و توزیع و عرضه، کاملا سالم و مطمئن است و مردم با اطمینان میتوانند این محصولات را از داروخانهها تامین کنند.
کبریاییزاده در بخش دیگری از صحبتهایش نسبت به بازار مکملهای قاچاق و تبلیغات گسترده ماهوارهای در این حوزه هشدار داد و گفت: بازار مکملهای قاچاق یکی از تهدیدهای سلامتی است که به دلیل اهمال و کم کاری در حوزه مبارزه با این موضوع، شکل گرفته است و انتظار آن است نهادهای مسوول به آن توجه کنند.
وی افزود: یکی از مهمترین بحثهای قاچاق، به مکملهای ورزشی بازمیگردد که متاسفانه بازاری موازی مکملهای مطمئن تولید داخل، شکل گرفته و بخش قابل توجهی از مصرف باشگاههای ورزشی از بازار قاچاق تامین میشود؛ محصولاتی که به اسم کشورهای معتبر فروخته میشوند اما در کویته پاکستان و ابوظبی و … زیرزمینی پر میشوند و به نام برندهای معتبر عرضه میشوند.
وی با انتقاد از آنچه که «بیتوجهی وزارت ورزش به نظارت بر باشگاههای ورزشی و مکملهای عرضه شده در آن» خواند، گفت: ظاهرا احساس مسوولیتی در این زمینه وجود ندارد و انتظار آن است که مسوولان وزارت ورزش به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند، نهادهای مسوول برای مبارزه با این محصولات قاچاق اقدام کنند و همکاری مناسبی در این زمینه میان وزارت بهداشت، سندیکا و وزارت ورزش شکل گیرد.
کبریاییزاده با اشاره به حدود ۱۲ کارخانه تولید مکملهای ورزشی در کشور، ادامه داد: این مکملها تحت نظارتهای سختگیرانه وزارت بهداشت تولید میشوند و سرمایهگذاری سنگینی هم در این زمینه صورت گرفته است. بازار قاچاق مکملهای ورزشی عامل تهدید و آسیبرسان به سلامت جوانان است و در این زمینه به مسوولان وزارت ورزش هشدار میدهیم و لازم است به سلامت مکملهای عرضه شده در باشگاههای ورزشی توجه کنند.
وی همچنین درباره تبلیغات مکملها گفت: زنجیره تامین مکملهای ورزشی در داخل کشور سالم است و تولید داخلی نیز نیاز کشور را برطرف میکند. لازم است با تنظیم آیین نامهای شفاف فضای غیرقابل قبول در حوزه تبلیغات مکملها را مدیریت کنیم. در حال حاضر همان موارد و ممنوعیتهایی که در زمینه تبلیغات رسمی دارو وجود دارد برای مکملها هم مطرح است.
کبریاییزاده همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش درباره ارز تخصیصی به مواد اولیه مکملها و تاخیرهای صورت گرفته در این زمینه گفت: مکملها هیچ گاه ارز ترجیحی استفاده نکردهاند و ارز نیمایی دریافت می کنند. در عین حال نیز چند ماهی است که تخصیص ارزها به موقع نیست و با تاخیرهای طولانی همراه است. در چنین شرایطی، رفتن به سمت بازار توافقی، ثبات قیمت مکملها را دچار خدشه میکند و خطر شناور شدن قیمتها را به دنبال دارد. عدم تخصیص به موقع ارز باعث مختل شدن زنجیره تامین نیز میشود.
وی گفت: مکملها در دنیا حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد بازار دارویی دنیا را به خود اختصاص میدهند. در ایران نیز حدود ۱۵ درصد بازار دارویی کشور را تشکیل میدهند. در مجموع هر چه توسعه یافتگی بیشتر میشود، مصرف مکمل هم بیشتر میشود.
در ادامه این نشست، دکتر سیدمحمد ناصری – دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران نیز ضمن انتقاد از تاخیر در تخصیص ارز مواد اولیه مکملها و خطر بروز برخی کسریها در این حوزه، در عین حال نسبت به افزایش قیمت مکملها در سطح عرضه در صورت افزایش قیمت ارز مواد اولیه این محصولات، هشدار داد.
وی همچنین درباره تبلیغ در حوزه مکملها گفت: آیین نامه مربوط به تبلیغات در حوزه دارو برای مکمل هم اعمال میشود و این یک ایراد بزرگ است. به عنوان مثال ممنوعیتها و موارد مرتبط با تبلیغ یک قرص ویتامین سی با یک داروی درمان سرطان یکسان است.
همچنین دکتر صفا – سرپرست اداره کل فراورده های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو در این نشست با اشاره به نظارتهای سختگیرانه در حوزه مکملها گفت: در این دوره همکاری خود را با صنعت و سندیکا بیشتر خواهیم کرد و کارها و اقداماتی که امکان برونسپاری دارد را واگذار خواهیم کرد.
انتهای پیام
منبع: خبرگزاری ایسنا