اجتماعی > سلامت

افزایش تا ۱۰ روزه اقامت بیماران در بیمارستان‌ها به دلیل عفونت‌بیمارستانی / ضرورت راه‌اندازی سامانه ثبت این عفونت‌ها

ارتباط فردا: دکتر علیرضا زالی در دوازدهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بین‌المللی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی، با بیان اینکه عفونت‌های بیمارستانی به یک موضوع جهان شمول تبدیل شده است، گفت: حتی در کشورهای توسعه یافته هم امروزه عفونت بیمارستانی یک بحث جدی است.

وی بر لزوم انجام یک اقدام مشترک فراملی در زمینه کنترل و کاهش عفونت‌های بیمارستانی تاکید کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در سال‌های اخیر سازمان بهداشت جهانی با توجه به اشتراکات اکولوژیک، اشتراکات بار بیماری‌ها و اشتراکات اکوسیستمی برنامه‌ها و گایدلاین‌های منطقه‌ای دارد، گفت: پنج منطقه توسط سازمان بهداشت جهانی در خصوص عفونت‌های بیمارستانی مورد توجه واقع شده است و متاسفانه ناحیه مدیترانه شرقی و آسیای جنوب شرقی بالاترین میزان عفونت‌های بیمارستانی را به خود اختصاص داده‌اند.

زالی با اشاره به موضوع مقاومت آنتی‌بیوتیکی، گفت: پیگیری این موضوع محدود به چارچوب‌های ملی نیست و باید با یک نگاه فراملی به آن پرداخته شود.

رییس دوازدهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی با تاکید بر اهمیت بروزرسانی سیستم مراقبتی عفونت‌های بیمارستانی، خواستار توجه بیشتر به این مسئله شد.

زالی با بیان اینکه امروزه در دنیا بین هشت تا ۱۰ درصد احتمال عفونت بیمارستانی در نظر گرفته می‌شود، گفت: با توجه به وضعیت اجتماعی، اقتصادی، بار بیماری‌ها، زیرساخت‌ها و مواردی از این دست گاهی این احتمال بین ۳۰ تا ۷۰ درصد نیز پیش‌بینی می‌شود.

افزایش ۸تا ۱۰ روزه اقامت بیماران در بیمارستان‌ها به دلیل عفونت‌بیمارستانی

وی افزود: مطالعات نشان داده است به طور متوسط هر عفونت بیمارستانی بین ۸ تا ۱۲ روز اقامت بیمار را در بیمارستان طولانی‌تر می‌کند.

وی همچنین با بیان اینکه بار اقتصادی ناشی از عفونت بیمارستانی در نهایت کیفیت رسیدگی به بیمار را دچار اختلال می‌کند، افزایش بیماری‌زایی و همچنین افزایش مرگ و میر را از دیگر آثار منفی این عفونت‌ها عنوان کرد.

زالی با بیان اینکه برخی گروه‌ها مانند افراد زیر یک‌سال، افراد بالای ۶۵ سال و مبتلایان به بیماری‌های مزمن در برابر عفونت‌های بیمارستانی پرخطر محسوب می‌شوند، خواستار توجه بیشتر به این گروه‌ها در نظام مراقبت‌های درمانی شد.

رییس دوازدهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی درباره عفونت بیمارستانی توضیح داد: اگر یک بیمار بعد از سه روز اول استقرار در بیمارستان علائم عفونت را نشان داد، این مورد در زمره عفونت‌های بیمارستانی قرار می‌گیرد.

زالی افزود: همچنین اگر یک بیمار سه تا پنج روز پس از ترخیص از بیمارستان و یا ۳۰ روز پس از مداخله جراحی علائم عفونت را از خود نشان داد در زمره عفونت‌های بیمارستانی قرار می‌گیرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر ضرورت فعال شدن کمیته‌های کنترل عفونت بیمارستانی، خواستار توجه بیشتر به ظرفیت اجرایی این کمیته‌ در بیمارستان‌ها شد تا اختیارات آن‌ها افزایش یابد.

وی در ادامه بر اهمیت توجه به آموزش برای پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی تاکید کرد.

زالی توجه ویژه به نحوه شست‌وشوی دست بین کادر درمان را اقدامی بسیار اثرگذار در کاهش عفونت‌های بیمارستانی دانست و افزود: مطالعات نشان می‌دهد مهمترین‌ عامل برای پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی شستن دست است.

وی با اشاره به نامگذاری یک روز در جهان به نام روز جهانی شستن دست و توجه سازمان جهانی بهداشت به این موضوع، گفت: برای جلوگیری از انتقال آلودگی از یک بیمار به بیمار دیگر از طریق دستان کادر درمان، باید به شست‌وشوی صحیح دست‌ها توجه ویژه کرد.

زالی همچنین با بیان اینکه بین میزان اقامت بیمارستانی و ابتلا به عفونت بیمارستانی ارتباط مستقیم وجود دارد، گفت: بخشی از عفونت‌های بیمارستانی می‌تواند از طریق تجهیزات مستعمل رخ دهد.

رییس دوازدهمین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی با بیان اینکه یک ابزار جراحی مستعمل احتمال آسیب بافتی بیشتری دارد، گفت: به دنبال استفاده از چنین ابزاری شانس عفونت بیمارستانی بیشتر می‌شود.

زالی با اشاره به خطرات استفاده از تجهیزات پزشکی فرسوده، خواستار بازنگری در استفاده از این تجهیزات برای کنترل عفونت بیمارستانی شد.

زالی با بیان اینکه مصرف بی‌رویه آنتی بیوتیک مقاومت آنتی‌باکتریال را در پی خواهد داشت، گفت: در کشور ما هم در حوزه بیماران بستری و هم در حوزه بیماران سرپایی بسیار بیشتر از استانداردهای جهانی از آنتی‌بیوتیک استفاده می‌شود.

وی خواستار توجه به پروتکل‌ها و گایدلاین‌های وزارت بهداشت درخصوص استفاده از آنتی‌بیوتیک شد و گفت: مصرف غیر ضروری آنتی‌بیوتیک برای هر بیمار افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی را برای کل جامعه در پی دارد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به تدوین ۱۲ استراتژی جدید توسط who در خصوص استفاده از آنتی‌بیوتیک، خواستار تدوین پروتکل استاندارد شده مبتنی بر گایدلاین‌های بروز در خصوص نحوه استفاده از آنتی‌بیوتیک شد.

ضرورت راه‌اندازی سامانه ثبت عفونت‌های بیمارستانی

زالی با اشاره به ضرورت راه‌اندازی سامانه ثبت عفونت‌های بیمارستانی، گفت: زیست‌بوم عفونتی هر بیمارستان با بیمارستان‌های دیگر متفاوت است.

وی خواستار تدوین نقشه عفونت بیمارستانی اختصاصی توسط کمیته کنترل عفونت بیمارستان‌ها شد و گفت: در نظام اعتباربخشی بیمارستان‌ها باید یک سند مبتنی بر نقشه میکروارگانیسمی بیمارستان‌ها وجود داشته باشد.

وی خواستار جلوگیری از کم‌اظهاری عفونت‌های بیمارستانی در گزارش‌ها شد و گفت: با ثبت دقیق این موضوع وزارت بهداشت می‌تواند گایدلاین‌های موثرتری را تدوین کند.

رییس دانشگاه بر اهمیت رعایت استانداردها در فضا و اتاق‌های بیمارستانی در راستای کنترل عفونت‌های بیمارستانی تاکید کرد.

وی اظهار امیدواری کرد یک برنامه ملی الزام‌آور شامل جزئی‌ترین تا پیچیده‌ترین ابعاد کنترل عفونت بیمارستانی، تدوین شود.

زالی با بیان اینکه امروزه به جای عبارت عفونت بیمارستانی از عبارت عفونت‌های ناشی از خدمات مراقبت سلامت استفاده می‌شود، اظهار کرد: یعنی عفونت‌هایی که قبلا تنها مربوط به بیمارستان می‌شدند اکنون فقط در یک محیط بیمارستانی مشاهده نمی‌شوند و می‌توانند مربوط به خدمات مراقبت‌های سرپایی، یک مرکز بهداشتی و یا مربوط به خدمات یک دی کلینیک و موارد این‌چنینی نیز باشند.

وی ادامه داد: به دلیل پیچیدگی و اهمیت وضعیت بیماران بستری در بیمارستان، عفونت‌های بیمارستانی در زمره عفونت‌های قابل توجه و بسیار مهم‌ هستند اما این به معنی در نظر نگرفتن سایر ابعاد عفونت‌ها نیست.

زالی ادامه داد: بنابر این اگر بخواهیم یک سند و یا پروتکل ملی را در این زمینه تدوین کنیم باید همه ابعاد ارایه خدمات مراقبت از سلامت را در نظر بگیریم.

وی افزود: مثلا اگر برای بیمارستان‌ها استاندارد و گایدلاین کاهش عفونت بیمارستانی تدوین می‌کنیم باید برای یک کلینیک درمانی هم پروتکل و استاندارد تدوین کنیم.

انتهای پیام

منبع: خبرگزاری ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا