ادویهای معطر با فواید بیپایان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، هل، این ادویه معطر و خوشطعم که اغلب در چای و غذاهای سنتی استفاده میشود، علاوه بر عطر و طعم دلنشین، فواید بینظیری برای سلامتی دارد. این دانه کوچک اما قدرتمند قرنها در طب سنتی بهعنوان یک درمان طبیعی برای مشکلات گوارشی، قلبی و حتی اضطراب مورد استفاده قرار گرفته است.
هل سبز گیاهی متعلق به جنوب شرق آسیا و دارای خواص ویژه ای در طب سنتی است. این مبلغ دارای رایحه ای بسیار خوش بو و معطر است که در محبوبیت آن نقش بسزایی دارد. این گیاه در فرهنگ ایرانی کرد جایگاه خود را یافته به نحوی که چای همراه با هل یکی از پرطرفدارترین انواع چای است.
از جمله فواید سلامت هل میتوان به حفاظت از دستگاه گوارش، کنترل کلسترول، کنترل سرطان، تسکین مشکلات قلبی و عروقی، و بهبود جریان خون در بدن اشاره کرد. این گیاه برای درمان بیماریهای دهان و دندان و عفونتهای دستگاه ادراری مانند التهاب مثانه، نفریت، و سوزاک مفید است. هل دارای ویژگیهای تقویت کننده میل جنسی است و همچنین به عنوان درمانی برای ضعف جنسی، اختلال در نعوظ، و انزال زودرس نیز استفاده میشود.
ارزش غذایی هل
هل سرشار از ویتامینها و ریزمغذیهای مختلف نیز است که از آن جمله میتوان به نیاسین، پیریدوکسین، ریبوفلاوین، تیامین، ویتامین A، ویتامین C، سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر و روی اشاره کرد؛ هل ممکن است برای افرادی که فشار خون بالا دارند مفید باشد. در یک مطالعه، محققان روزانه سه گرم پودر هل به ۲۰ بزرگسال که تازه مبتلا به فشار خون بالا تشخیص داده شده بودند، دادند. بعد از ۱۲ هفته، سطح فشار خون به طور قابل توجهی به محدوده طبیعی کاهش یافته بود.
در حقیقت، وضعیت آنتی اکسیدانی شرکت کنندگان در پایان مطالعه ۹۰ درصد افزایش یافته بود. آنتی اکسیدانها با کاهش فشار خون در ارتباط هستند. محققان همچنین گمان میکنند که این ادویه به دلیل اثر ادرار آور ممکن است فشار خون را کاهش دهد، به این معنی که میتواند ادرار را برای از بین بردن آب جمع شده در بدن شما، به عنوان مثال در اطراف قلب، افزایش دهد. نشان داده شده است که عصاره هل باعث افزایش ادرار و کاهش فشار خون در موش صحرایی میشود.
تقویت سیستم گوارشی
هل از دیرباز بهعنوان یک داروی طبیعی برای تسکین مشکلات گوارشی شناخته شده است. ترکیبات موجود در این ادویه باعث بهبود هضم، کاهش نفخ و جلوگیری از سوءهاضمه میشود. همچنین، استفاده از آن میتواند به درمان حالت تهوع و اسیدیته معده کمک کند.
ممکن است بوی بد دهان را درمان کرده و از ایجاد پوسیدگی جلوگیری کند
استفاده از هل برای درمان بوی بد دهان و بهبود سلامت دهان و دندان یک درمان قدیمی است. در بعضی از فرهنگها، تازه کردن نفس با خوردن کامل غلافهای هل بعد از غذا معمول است. دلیل اینکه هل میتواند منجر به ایجاد نفس تازه شود، به این دلیل است که میتواند به توانایی آن در مبارزه با باکتریهای شایع دهان مربوط باشد.
یک مطالعه نشان داد که عصارههای هل در مبارزه با پنج باکتری مؤثر در ایجاد پوسیدگیهای دندانی مؤثرتر است. در بعضی موارد آزمایشگاهی، عصارهها تا ۰,۸۲ اینچ (۲.۰۸ سانتی متر) از رشد باکتری جلوگیری کردند. تحقیقات اضافی نشان میدهد که عصاره هل میتواند تعداد باکتریها را در نمونههای بزاق ۵۴٪ کاهش دهد.
با این حال، همه این مطالعات در آزمایشگاه انجام شده است، و مشخص نیست که چگونه نتایج ممکن است برای انسان اعمال شود.
درمان گلودرد با هل
هل برای درمان گلو درد بسیار مؤثر است. زمانی که این ادویه در کنار زنجبیل، دارچین و آویشن مصرف شود تأثیر آن چند برابر شده و خیلی زودتر از آنچه که تصورش را میکنید گلو دردتان را از بین میبرد. به خاطر اینکه هل باعث نرمی و رفع احتقان مجاری تنفسی شده و از بروز التهابهای جدی پیشگیری میکند.
زمانی که گلویتان درد میگیرد و یا سینهتان خشک میشود میتوانید به جای استفاده از آبنباتهای سرد زیر زبانتان هل بگذارید.
دمنوش این ادویه به همراه کمی عسل برای رفع گلودرد فوقالعاده است. پس به جای شربت سینههای شیمیایی که باعث خوابآلودگی نیز میشوند میتوانید خودتان را به دست ادویه خوش عطر هل بسپارید.
سایر خواص مفید هل برای سلامت
هل ادرار آور است و به دفع کلسیم و اوره انباشته شده در کلیهها کمک شایانی میکند. مصرف منظم هل تأثیر بسزایی در پیشگیری و بهبود بیماریهای دستگاه ادراری همچون سنگ کلیه، نفریت (التهاب کلیه)، سوزش و تکرر ادرار دارد. هل همچنین برای درمان عفونتهای دستگاه ادراری نیز استفاده میشود.
هل برای رفع حالت تهوع و استفراغ نیز مفید است. برای این کار هل را با موز مخلوط کرده و میل کنید.
خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی
هل سرشار از آنتیاکسیدانهاست که به بدن کمک میکند با رادیکالهای آزاد مقابله کند و از آسیب سلولی جلوگیری کند. خواص ضدالتهابی این ادویه نیز به کاهش التهاب بدن و محافظت از قلب کمک میکند.
تقویت قلب و کاهش فشار خون
مصرف منظم هل میتواند به تنظیم فشار خون کمک کند. این ادویه با تقویت عملکرد قلب و افزایش گردش خون، خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. همچنین ترکیبات موجود در آن میتوانند باعث کاهش کلسترول بد خون شوند.
کاهش استرس و بهبود خلقوخو
عطر دلپذیر هل تأثیر آرامشبخشی بر ذهن و بدن دارد. استفاده از آن در دمنوشها یا بهعنوان چاشنی در غذاها میتواند به کاهش استرس، اضطراب و حتی بهبود کیفیت خواب کمک کند.
حفظ سلامت دهان و دندان
هل از خواص ضدباکتریایی قوی برخوردار است که میتواند به پیشگیری از بوی بد دهان و محافظت از سلامت دندانها کمک کند. جویدن دانههای هل در بسیاری از فرهنگها برای رفع بوی نامطبوع دهان رایج است.
بهبود عملکرد تنفسی
این ادویه معطر در پاکسازی مجاری تنفسی و بهبود عملکرد ریهها نیز مؤثر است. مصرف آن میتواند به کاهش علائم آسم و سرفههای مزمن کمک کند.
استفاده در آشپزی و طب سنتی
هل نهتنها در غذاها و دسرها بهعنوان طعمدهنده کاربرد دارد، بلکه در طب سنتی نیز برای درمان بیماریهایی مانند عفونتها، دیابت و حتی تقویت قوای بدنی توصیه میشود، این دانه کوچک و معطر، فوایدی گسترده برای بدن به همراه دارد. اضافه کردن هل به رژیم غذایی نهتنها باعث بهبود سلامتی میشود، بلکه به غذاها و نوشیدنیها عطر و طعمی خاص میبخشد.
سایر مزایای بالقوه هل سبز
هل علاوه بر مزایای ذکر شده برای سلامتی، از راههای دیگر نیز ممکن است برای سلامتی شما مفید باشد. مطالعات انجام شده بر روی موشها نشان داده است که مقادیر بالای آنتی اکسیدان در ادویه میتواند از بزرگ شدن کبد، از اضطراب جلوگیری و حتی کمک به کاهش وزن جلوگیری کند.
محافظت از کبد؛ عصاره هل ممکن است باعث افزایش آنزیمهای کبدی، تری گلیسیرید و کلسترول شود. آنها همچنین ممکن است از بزرگ شدن کبد و وزن کبد جلوگیری کنند، که خطر ابتلاء به بیماری کبد چرب را کاهش میدهد.
اضطراب؛ یک مطالعه روی موشها نشان میدهد که عصاره هل ممکن است از رفتارهای اضطرابآور جلوگیری کند. این ممکن است به این دلیل باشد که سطح کم آنتی اکسیدان در خون با ایجاد اضطراب و سایر اختلالات خلقی مرتبط است.
کاهش وزن با هل سبز؛ یک مطالعه بر روی ۸۰ زن مبتلا به دیابت با اضافه وزن و چاقی نشان داد که بین هل و کاهش دور کمر رابطه وجود دارد.
منبع خبرگزاری مهر