اثر آلودگی هوا بر قلب؛ از نارسایی تا حملات قلبی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، آلودگی هوا به عنوان یکی از عوامل خطرناک برای سلامت عمومی، تأثیرات جدی بر بیماران قلبی دارد. پزشکان هشدار میدهند که بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی مانند گرفتگی عروق، فشار خون بالا و آریتمیهای قلبی، در صورت قرار گرفتن طولانیمدت در معرض هوای آلوده، در معرض خطرات بیشتری قرار دارند، در این مطلب به بررسی تأثیرات آلودگی هوا بر سلامت قلب و راهکارهایی برای پیشگیری از عوارض آن میپردازیم.
پَرگل نوروزی متخصص قلب و عروق، فلوشیپ آنژیوپلاستی – آنژیوگرافی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر گفت: آلودگی هوا میتواند فشار خون را افزایش داده و خطر حملات قلبی یا سکته قلبی را برای بیمارانی که استنت قلبی دارند یا از مشکلات عروق کرونری رنج میبرند، بیشتر کند. همچنین افرادی که دارای آریتمی قلبی هستند، ممکن است با افزایش تپش یا نامنظم شدن ضربان قلب مواجه شوند.
وی افزود: بسیاری از از بیماران قلبی که از قبل مشکلات قلبی از قبیل گرفتگی عروق قلب یا فشار خون بالا داشتند با آلودگی هوا دچار تشدید این علائم میشوند و فشار خون این افراد بالا میرود. همچنین برای بیمارانی که دچار گرفتگیهای عروق هستند و در قلب خود استنت دارند نیز میتوانند دچار حملات قلبی شوند.
نوروزی ادامه داد: به بیماران قلب توصیه میشود تا در هوای آلوده پیاده روی نکنند و در منزل از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنند. در مورد کسایی که فنر دارند یا همان گرفتگی عروق دارند احتمال حمله، سکته قلبی و گرفتگی مجدد عروق بالاتر است و باید به طور مداوم چکاپ شوند.
داروهای ایرانی قلب با داروهای خارجی برابری میکند
به گفته وی؛ هر دارو با داروی دیگر فرق میکند، ولی به طور کلی وقتی دارویی نباشد و مجبور هستیم تا از داروهای ایرانی را استفاده کنیم، البته خیلی از داروهای ایرانی شاید از بعضی از داروهای خارجی هم بهتر باشند، اکثراً الان داروهای ایرانی با نمونههای خارجی برابری میکنند.
توصیههای مهم برای بیماران قلبی در هوای آلوده
وی افزود: پزشکان به بیماران قلبی توصیه میکنند از فعالیتهای فیزیکی در فضای باز خودداری کنند: پیادهروی یا ورزش در هوای آلوده به شدت خطرناک است، همچنین از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنند و در صورت امکان، هوای داخل منزل را تمیز و تهویه مناسب فراهم کنند.
به گفته نوروزی؛ مایعات کافی بنوشند چرا که مصرف مایعات، به ویژه آب، میتواند به کاهش اثرات مضر آلودگی هوا کمک کند و فشار خون را مرتب کنترل کنند، بیماران باید فشار خون خود را مرتب اندازهگیری کرده و در صورت افزایش فشار خون به پزشک مراجعه کنند.
خطرات مصرف نکردن داروهای مناسب
این متخصص قلب ادامه داد: کمبود داروهای قلبی، از جمله داروهای تنظیم فشار خون و وارفارین، که برای بیماران مبتلا به آریتمی یا کسانی که دریچههای قلبی تعویضشده دارند، حیاتی است، همچنان یک چالش جدی است. اگرچه داروهای ایرانی جایگزین در دسترس قرار گرفتهاند و بسیاری از آنها کیفیت مناسبی دارند، پزشکان تأکید میکنند که بیماران نباید مصرف داروهای خود را به دلیل عدم دسترسی به برندهای خارجی متوقف کنند.
اهمیت پیگیری سریع علائم جدید
وی در پایان خاطرنشان کرد: در نهایت هرگونه تغییر در علائم، مانند افزایش یا کاهش غیرمعمول تپش قلب، باید جدی گرفته شود. بیماران قلبی در این شرایط باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند تا از بروز عوارض جدیتر جلوگیری شود، این توصیهها در حالی مطرح میشوند که آلودگی هوا در بسیاری از شهرهای ایران همچنان از مرزهای استاندارد فراتر رفته است و به یک معضل جدی تبدیل شده است.
منبع خبرگزاری مهر