بهداشت و درمان

آزمایشگاه‌ها در تشخیص بیماری نقش کلیدی دارند



امیرحسن زرنانی دبیر علمی کنگره ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی با اشاره به برگزاری بیست و دومین کنگره کشوری و شانزدهمین کنگره بین‌المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران از ۹ تا ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در مرکز همایش‌های بین‌المللی برج میلاد، گفت: در کنگره امسال علاوه بر هوش مصنوعی، پیشرفت‌های حوزه فناوری‌های نوین در علوم مختلف آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می‌گیرد. بر همین اساس، رویکرد کنگره امسال تحت عنوان “پیشرفت‌های فناوری‌های نوین در آزمایشگاه بالینی” بر فناوری‌های جدید ایجاد شده در حوزه علوم آزمایشگاهی و به‌کارگیری هوش مصنوعی در این حوزه‌ها و فناوری‌ها تاکید دارد.

وی ادامه داد: این کنگره سعی کرده است که آینده آزمایشگاه‌های تشخیص طبی را از منظر فناوری‌های جدید و تکامل آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی را در طول زمان از گذشته تا آینده ترسیم کند.

دبیر علمی شانزدهمین کنگره بین‌المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی بیان کرد: رشته علوم آزمایشگاهی یکی از رشته‌های اصلی علوم پزشکی است که در تشخیص‌های بالینی نقش کلیدی بی بدیلی ارائه می‌کند. آزمایشگاه‌ها نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان به عنوان بازوی کمکی تشخیص‌های بالینی مطرح هستند؛ به طوری که بیش از ۸۰ درصد بیماری‌ها به کمک تست‌های آزمایشگاهی تشخیص داده می‌شوند. همچنین بررسی پاسخ به درمان و پیگیری بیماری نیازمند تشخیص‌های آزمایشگاهی است، بنابراین آزمایشگاه نه تنها در تشخیص بیماری بلکه در انتخاب نوع دارو، بررسی پیش آگهی بیماری‌ها و روند درمان نقش کلیدی ایفا می‌کند.

به گفته وی هدف اصلی از برگزاری این کنگره ضمن به روز رسانی آموزه‌های قبلی در حوزه علوم آزمایشگاهی برای متخصصین و صاحب نظران این رشته و در اختیار قرار دادن یافته‌های جدید در این حوزه است. استفاده از فناوری‌های نوین در آزمایشگاه تشخیص پزشکی مزایای متعددی اعم از افزایش دقت و سرعت، کاهش خطای انسانی، افزایش کارایی، بهبود مدیریت اطلاعات و کاهش هزینه‌ها دارد.

در این کنگره، سعی شده است که جایگاه فناوری‌های نوین در حوزه آزمایشگاه تبیین شده و پیش نیازهای ورود آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی به این حیطه مورد بررسی قرار گیرد.

دبیر علمی کنگره در ارتباط با محورهای کنگره امسال اظهار کرد: خوشبختانه با تحولی که در حوزه‌های مختلف علوم زیستی انجام شده تکنیک‌های Omics به روی کار آمده است. این تکنیک‌ها مشتمل بر حوزه‌های مختلفی از جمله ژنومیکس، ترنسکریپتومیکس، متابولومیکس، لیپیدومیکس و پروتئومیکس است.

زرنانی تصریح کرد: این تکنیک‌ها، مجموعه‌ای از اطلاعات را در سطح ژن، ترنسکریپتوم، متابولوم، لیپیدوم و یا پروتئوم در اختیار قرار می‌دهد. این تکنیک‌های با بازده بالا می‌توانند طیف وسیعی از اطلاعات را که قبلاً قابل تصور نبود در اختیار قرار داده و برای یک بیمار خاص هزاران نوع از این اطلاعات را در مدت زمان کوتاه به دست آورد.

وی در ادامه گفت: در طراحی این کنگره سعی شده از اساتید صاحب سبک و تجربه در حوزه‌های مختلف دعوت شود. سخنرانان مختلفی با این دیدگاه برای سخنرانی کلیدی کنگره معرفی شده‌اند. خوشبختانه رئیس فدراسیون بین‌المللی بیوشیمی بالینی (IFCC) اولین سخنرانی کلیدی را با این دیدگاه در کنگره ارائه خواهد کرد و سخنران کلیدی بعدی پروفسور عادلی از کانادا هستند که آزمایشگاه‌های نسل آینده را از لحاظ الزامات و رویکرد ترسیم خواهد کرد.

دبیر علمی شانزدهمین کنگره بین‌المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی اذعان کرد: که در این کنگره بیش از ۴۰ کارگاه آموزشی با آموزه‌های عملی برای شرکت کنندگان برنامه‌ریزی شده که معمولاً نوع سخنرانی‌ها به صورت عملی است. از دیگر فعالیت‌های تأثیر گذار انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی که در این کنگره مورد توجه ویژه قرار دارد انتخاب چهره ماندگار سال علوم آزمایشگاهی است.

زرنانی در پاسخ به این سوال که کنگره ارتقای کیفیت در سطح کشور و جهان نسبت به سایر کنگره‌های آزمایشگاهی از چه جایگاهی برخوردار است؟ افزود: با توجه به برگزاری کنگره ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تحت نظر EFLM و IFCC این کنگره به عنوان یکی از کنگره‌های معتبر در خاورمیانه و پربازدیدترین کنگره داخلی با بیش از ۷ هزار نفر شرکت کننده است.

وی خاطر نشان کرد: همچنین برای سخنرانان دانشجو و محققین جوان غیر ایرانی که سخنرانی آنها در کنگره توسط تیم داوری انتخاب شود به هر نفر ۵۰۰ دلار جایزه تعلق خواهد گرفت. همچنین جوایزی را برای محققین جوان و دانشجویان ایرانی در نظر گرفته ایم. در جشنواره جرجانی از برگزیدگان مختلف حوزه‌های علوم آزمایشگاهی تقدیر ویژه به عمل خواهد آمد. یکی دیگر از نوآوری‌هایی که در این کنگره انجام شده است جشنواره یا سمپوزیوم دانش آموزان است. برای اولین بار دانش آموزان می‌توانند بر اساس فعالیت‌های تحقیقاتی خود در مدارس، پانلی را در سمپوزیوم دانش آموزی داشته باشند.



منبع:خبرگزاری سلامت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا