سلامت > درمان

مقصر سقط جنین فقط زنان نیستند

مطهره عدالت‌خواه مستندساز اجتماعی و پژوهشگر در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، از دغدغه‌های خود برای ساخت مستندهایی با موضوع سقط جنین گفت: در نشستی که با تهیه‌کنندگان صداوسیما داشتیم، یکی از فعالان حوزه مبارزه با سقط جنین آماری تکان‌دهنده ارائه کرد. آماری که نشان می‌داد روزانه و سالانه چه تعداد سقط جنین در کشور رخ می‌دهد. من به‌عنوان مستندسازی که به موضوعات اجتماعی علاقه‌مند است، این آمار برایم بسیار تعجب‌آور بود. از آنجا که سقط جنین یک مسئله ملی است، به همین دلیل، تصمیم گرفتم به طور جدی به این موضوع بپردازم.

وی ادامه داد: در این مسیر، با مجموعه‌های مردمی حامی حیات جنین و پزشکانی آشنا شدم که با دغدغه و تعهد فراوان در این حوزه فعالیت می‌کردند. این افراد، علی‌رغم مشغله‌های کاری زیاد، برای پیشگیری از سقط جنین و حمایت از مادرانی که از تصمیم خود منصرف شده بودند، تلاش‌های بسیاری می‌کردند. از کمک‌های مالی برای نگهداری از فرزند تا مشاوره و حمایت‌های روانی، این فعالان همواره در کنار مادران بودند. این تجربیات دست به دست هم داد تا به ابعادی از فعالیت‌های مردمی برای حفظ حیات جنین بپردازم که تا پیش از این کمتر مورد توجه قرار گرفته بود. با این پیش‌فرض، به سراغ تولید مستندی رفتم که این جنبه را به تصویر بکشد.

عدالت‌خواه درباره سوژه مستند مطرح کرد: مستند «مهمان عزیز» روایتگر تلاش‌های بی‌وقفه یک معلم است که فراتر از کلاس درس، به دنبال ایجاد یک تحول فرهنگی است. او باور دارد که با آگاه‌سازی و آموزش صحیح، می‌توانیم جامعه‌ای بسازیم که در هر خانواده‌ای، یک حامی حیات جنین وجود داشته باشد این مستند قرار است به زودی به روی آنتن برود.

این کارگردان بیان کرد: از اواخر شهریور ماه، با جمع‌آوری اطلاعات گسترده در این زمینه، پژوهش خود را در این زمینه آغاز کردیم. در این مسیر، از دانش و تجربه متخصصانی چون سونولوژیست‌ها، جنین‌شناس‌ها، متخصصین زنان و زایمان و کارشناسان مامایی بهره بردیم. همچنین، با تماشای آثار داخلی و خارجی، از جمله مستندها، مقالات و فیلم‌های سینمایی، و بررسی فتاوی مراجع مختلف، اطلاعات جامعی را گردآوری کردیم.

وی درباره اثربخشی پویش نفس اظهار داشت: از آنجایی که مسئله سقط جنین یک مسئله ملی است و محدود به پایتخت نمی‌شود ما باید به این معضل در تمام کشور بپردازیم و نیاز به یک همت همه جانبه دارد علاوه بر کنشگری رسانه‌ها همراهی مردم را می‌طلبد و مردم هم می‌توانند به این پویش قوت ببخشند. در حال حاضر، در مرحله پیش تولید برای موج دوم این پویش هستیم و امیدواریم با تلاش‌های جمعی و حمایت همه اقشار جامعه، بتوانیم به این پویش ارزشمند که هدفش نجات جان انسان ست، رونق بیشتری ببخشیم.

عدالت‌خواه ضمن اشاره به فرهنگ‌سازی ناشی از پویش نفس درباره عواقب ناشی از سقط که افراد به آن توجه نمی‌کنند گفت: خیلی وقت‌ها زنان با ذهن پریشانی که ناشی از عوامل مختلف است به سقط جنین فکر می‌کنند. به امکانی که از خودشان سلب می‌کنند توجه نمی‌کنند که شاید هیچ وقت دیگر امکان مادر شدن یا پدر شدن برای آنها وجود نداشته باشد.

وی اذعان کرد: گاهی وقت‌ها مادر به دلیل عدم اطلاع و ناآگاهی از عوارض بعد از آن به سراغ سقط می‌رود. من در صوت‌هایی که از تماس تلفنی افراد با اورژانس به دستم رسید این موضوع ابراز می‌شد که من از طرف همسر تحت فشار هستم و من دوست ندارم سقط کنم ولی اگر این اتفاق نیفتد زندگی من از هم می‌باشد.

این مستندساز با تاکید بر این نکته افزود: دوست دارم روی این نکته تاکید کنم که همیشه این تصمیم خواسته زنان نیست و ما نباید فقط زنان را متهم کنیم.

کارگردان مستند «مهمان عزیز» درباره تأثیرگذاری آثار تولید شده تصریح کرد: آرزوی ما این است که تماشای این آثار، تلنگری باشد برای پدر و مادرهایی که در آستانه سقط جنین هستند. آن‌ها می‌توانند با تماشای این مستندها، به زوایای مختلف این موضوع، از جمله فرصت‌های بی‌نظیر دوران بارداری و تهدیدهای جدی ناشی از سقط، پی ببرند. ما خیلی وقت‌ها در بحران‌ها و در مواجهه با اطرافیان این عبارت را خیلی شنیده یا استفاده کرده‌ایم که مرگ و زندگی دست خداست، اما وقتی پای یک جنین وسط می‌آید به دلایل مختلف این را فراموش می‌کنیم و خودخواهانه می‌خواهیم برای حق حیات دیگری تصمیم بگیریم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: لازم است تقدیر و تشکری هم داشته باشم از همکاران محترمی که در تولید آثار مستند این پویش همکاری داشتند به ویژه آقایان محمدرضا دهستانی، بلال الفت، محمدسعید غدیریان، مهدی امینی و مجتبی میناوند که قسمت‌هایی از این پروژه را کارگردانی کردند.

منبع خبرگزاری مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا